İncelemelerManşetler

Samsung Galaxy Note 20 Ultra İncelemesi

Galaxy Note 20 Ultra inceleme yazısında Samsung'un S Pen kalemli 2020 model Android telefonu ile ilgili yorumlar, fotoğraflar ve video var.
galaxy note 20 ultra inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Yine bir ağustos ayı ve yine yeni bir Galaxy Note serisi zamanı… Teknoloji dünyasında artık bir geleneğe dönüştü ve her zaman olduğu gibi yine ağustos ayının başında yeni Samsung Galaxy Note telefonu, daha doğrusu telefonlarıyla tanıştık. Bu yıl da geçen yıl olduğu gibi Note serisi altında iki yeni üye tanıtıldı. Farklı ekran büyüklüklerine sahip olan bu modeller seleflerine göre daha büyük ekranlara ve boyutlara sahip olmalarıyla dikkat çekiyor. Bizim elimizde ise serinin üst sınıf üyesi Galaxy Note 20 Ultra bulunuyor. 6.9 inç ultra yüksek çözünürlüklü ekranı, daha hızlı çalışan ve yeni yetenekler kazanan S Pen kapasitif ekran kalemi, üç arka kamerası ile bu telefon hem iş hayatında hem de özel hayatta yüksek performansı isteyen kullanıcıları hedefliyor. Galaxy Note 20 Ultra inceleme yazısında, daha önce kutu açılışını yaptığımız bu yeni amiral gemisi Samsung telefonuyla geçirdiğimiz bir haftada elde ettiğimiz izlenimler ve yorumlar yer alıyor.

Galaxy Note 20 Ultra inceleme: Tasarım

Galaxy Note serisi S serisine göre daha keskin köşeli tasarıma sahip ürünler barındırmasıyla bilinir. Galaxy Note 20 Ultra ile de bu gelenek bozulmuyor. Önden bakıldığında Note 20 Ultra selefi Note 10 Plus’tan farksız görünüyor. Tabii ki, iki cihazı yan yana getirdiğinizde arada yeni telefon lehine ufak bir büyüklük farkı var. Kalınlık tarafında da Note 20 Ultra, 8.1 milimetre ile yaklaşık 0.2 milimetre fark atıyor. Ağırlık tarafında da 208 gram ile 12 gram kadar önde görünüyor. Boyutlar ve ağırlık bakımından artış olsa da, Note 20 Ultra’yı tek elle tutup kullanmak çok zor sayılmaz.

Bunda arka yüzün hafif pürüzlü yüzeyinin etkisi var. Bu pürüzlülük hemen aklınıza olumsuz bir kullanım getirmesin. Buzlanmış cam görünümlü yüzeyiyle Note 20 Ultra’nın arkası gerçekten şık görünüyor. Sol üst köşeye yerleştirilmiş ve epey büyük, dışa doğru çıkıntı yapan kamera modülü bile göze hoş görünecek şekilde tasarlanmış. S20 Ultra’da da böyle büyük ve çıkıntı yapan bir kamera modülü var. Ancak Note 20 Ultra ile bu modülün tasarımı daha hoş bir hâle getirilmiş. Ne var ki, söylediğimiz gibi dışa doğru epey çıkıntı yapan bu modül, Note 20 Ultra’yı masaya koyup S Pen ile yazı yazmak veya çizim yapmak istediğinizde, özellikle telefonun sol üst köşesine baskı uyguladığınızda cihazın yerinde oynamasına neden oluyor. Bu da iş yaparken sizi biraz rahatsız edebilir.

Samsung, bu telefonda sağlam Gorilla Glass camlar, daha doğrusu yeni nesil Victus camları kullanmış. Kenarlar ise paslanmaz çelik çerçeveyle tamamen kaplanmış durumda. Fazlasıyla şık görünen bir cihaz ve gerçekten kendisi için verilen paranın karşılığında, üst sınıf bir telefon kullandığınızın hissini yaşatıyor. IP68 ile belgelenen suya ve toza dayanıklılık özelliği var. Bugünlerde denize veya havuza sıklıkla giriyorsanız, Note 20 Ultra ile buralarda çekim yapmak, sesli veya görüntülü konuşmalar gerçekleştirmek fazla sıkıntı çıkarmayacaktır.

Renkler konusunda Samsung bu yıl “mistik” renklerle takılıyor. Mistik Bronz, Mistik Siyah ve Mistik Beyaz olarak adlandırılan üç renk var. Bizim elimizdeki Mistik Bronz rengi amiral gemisi renk konumunda ve gerçekten şık göründüğünü belirtmek gerekiyor. Ancak klasik renkleri sevenler için diğer renkler de hoş birer seçim olacaktır.

Bu yıl yapılan önemli tasarım değişikliklerinden bir tanesi de S Pen yuvasının yerinin değiştirilmesi oluyor. Yıllardır alt kenarda, sağ tarafta konumlandırılmış olan S Pen yuvası Note 20 serisiyle birlikte sola taşınmış. Sağ elini kullananlar için eski yerleşim gayet pratikti, telefonu elde çevirmeden S Pen’i yuvasından çıkarmak mümkündü. Yeni yere alışmak da fazla zaman almıyor, ancak telefonu elde biraz daha yana doğru çevirip S Pen yuvasına erişmeye çalışmak gerekiyor. Bu hususun dışında kalemi yuvasından çıkarmak ve kullanmak konusunda herhangi bir sıkıntı yok. S Pen ile ilgili detaylara birazdan geleceğiz.

Artık üst sınıf Samsung telefonlarında da bir kural oldu; 3.5mm kulaklık jakı yok. Kutudan çıkan USB-C uçlu AKG kulaklıklarla veya piyasadan satın alacağınız 3.5mm – USB-C adaptörlerle idare etmeniz gerekiyor. Ya da bir kablosuz kulaklık satın almayı düşünebilirsiniz. USB-C portu ses çıkışının yanı sıra şarj ve bilgisayar bağlantısı için de kullanılıyor. Bunun solunda hoparlör, sağında ise mikrofon var.

6.9 inç ekranın etrafını saran çerçeve bir hayli ince. Ahize ve ikinci hoparlör ise bu ekranın üst kısmında kalan çok küçük bir alana yerleştirilmiş ve belli belirsiz görünüyor. İnce ve uzun yapısına rağmen hem telefon görüşmelerinde hem de bir şey dinlerken ses çıkış şiddetinde bir sıkıntı bulunmuyor. Üst kenarda ikinci mikrofon ve nano SIM/microSD kart tepsisi var. Elimizdeki Galaxy Note 20 Ultra 5G versiyonu çift hat destekli, ancak ikinci SIM kartı takmak için microSD kart kullanmaktan vazgeçmeniz gerekiyor. Telefonun 256 GB kapasitesinin yeterli olduğunu düşünecek olursak, bu da fazla sıkıntı yaratmayacaktır.

Geçen yılın Note 10 serisi modellerinde ses ve güç tuşları sol kenardaydı. Bu yılın başında çıkan S20 serisinde bu tuşların sağ kenara alındığını görmüştük. Samsung, şimdi bu değişikliği Note 20 serisinde de uyguluyor. Bu tuşların sağa alınması iyi olmuş. Gerek sağ elle gerek sol elle tutarken, sağda bulunan ses tuşlarını ve yan tuşu kullanması daha kolay, parmaklarınız tuşlara erişmek için daha az çaba sarf ediyor. Tuşların dışa yaptığı çıkıntı yeterli, fazla yumuşak değil. Kullanım konusunda herhangi bir sıkıntı yok.

Galaxy Note 20 Ultra inceleme: Donanım, Performans ve Pil

Galaxy Note 20 Ultra’da 6.9 inç, 1440 x 3088 piksel çözünürlüklü bir ekran bulunuyor. Ekranın köşeden köşeye uzunluğu S20 Ultra’nınkiyle aynı olsa da, daha kısa ve geniş bir ekran kullanılmış. Piksel yoğunluğu da biraz daha düşük. Yine S20 Ultra’da olduğu gibi Dynamic AMOLED 2X teknolojisi kullanılmış. Amiral gemisi Samsung telefonundan beklediğimiz görsel deneyim Galaxy Note 20 Ultra’nın ekranıyla sunuluyor.

Ekranın yüksek bir parlaklığı var ve parlak güneş ışığı altında bile rahat bir kullanım sunuyor. Bu sıralar dışarıda video veya fotoğraf çekmek ister ya da gideceğiniz yer için yol tariflerine bakarsanız, ekran görüş açısından bir sıkıntı çıkarmayacaktır. Ekranın siyah renk derinliği yüksek, bu durum renklerin daha canlı ve göz alıcı görünmesine yardımcı oluyor. Görüş açıları da yüksek, ekrana yanlardan bakıldığında bile renklerde ve parlaklıkta fazla değişim yok. Ekranın renk sıcaklığını, beyaz dengesini isteğinize göre ayarlamanız mümkün oluyor.

Note 20 modelinde düz ekran var, ancak Note 20 Ultra’nın ekranı her iki uzun kenarında yanlara doğru kavis yapıyor. Kavisin miktarı fazla değil, ancak telefonu tek elle kullanmaya çalışırken kenarlara temas edip istenmeyen komutların girilmesi söz konusu olabiliyor. Samsung’un yazılım güncellemesiyle ekranın kenarlarındaki hassasiyete biraz daha ince ayar çekmesi yerinde olacaktır. Bir Samsung klasiği sayılacak biçimde, ekranın üst kısmına ortalanmış bir kamera deliği var. Bu delik mümkün olduğu kadar küçük tutulmuş. Tam ekranda bir şeyler izlerken ya da oyun oynarken görsel açıdan sıkıntı yaratmıyor.

HDR10+ desteği de dikkat çeken özelliklerden bir tanesi. Bu sayede YouTube, Netflix gibi multimedya servislerinde desteklenen videoları, filmleri, dizileri izlerken daha geniş renk yelpazesinin farkını görebilir, detayları daha iyi şekilde yakalayabilirsiniz. Bunun dışında, 120Hz yenileme hızı da başlıca ekran özelliklerinden bir tanesi. Ancak tıpkı Galaxy S20 serisinde olduğu gibi, Note 20 serisinde de bu destek Full HD+ çözünürlükte sunuluyor. Üstelik Samsung, bu çözünürlükte yenileme hızını içeriğe göre uyarlanabilir şekilde belirliyor. Yani sürekli 120Hz yenileme hızı yerine videolarda veya oyunlarda gerekirse 120Hz’e çıkılıyor. Ya da kullanıcı arayüzünde gezinirken geçişlerin daha akıcı olduğunu Adaptif modu seçtiğinizde görüyorsunuz. Eğer WQHD+ maksimum çözünürlükte kullanmak isterseniz, o hâlde 60 Hz’lik standart yenileme hızıyla yetinmelisiniz. Burada seçim size kalmış, ancak bizim tercihimiz genel olarak en yüksek çözünürlükten yana oldu. Tabii ki, bunun da pil ömrüne biraz olumsuz etkisi olacaktır.

Ses tarafında ise Galaxy Note 20 Ultra’nın daha önceki amiral gemisi Samsung telefonların çizgisini sürdürdüğünü görüyoruz. Alt kenara ve ekranın hemen üstüne yerleştirilmiş iki hoparlör, stereo seviyesine çok yakın bir ses çıkışı sunuyor. Sesin şiddeti yüksek, çevresel etkisi de iyi. Harici bir hoparlöre ihtiyaç duymadan YouTube videolarını veya Netflix içeriklerini izleyebilirsiniz. Ayrıca arkadaşlarınızla Spotify veya başka müzik servislerinden şarkı dinlemek isterseniz, Note 20 Ultra’nın hoparlörleri tek başına yeterli olacaktır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, ses çıkışı USB-C portundan sağlanıyor. Kutudan çıkan USB-C uçlu AKG kulaklıklar fazlasıyla yeterli bir ses kalitesi sunuyor.

Türkiye’de satılan Galaxy Note 20 Ultra modellerinde Samsung’un 7nm+ tabanlı ve sekiz çekirdekli Exynos 990 işlemcisi var. Elimizdeki Note 20 Ultra 5G modelinde 12 GB RAM var, ancak Türkiye’de satılacak olan Note 20 Ultra LTE modellerinde 8 GB RAM ve 256 GB dahili hafıza bulunacak. microSD kart yuvası ile depolama alanını daha da yukarı çıkarmak da imkan dahilinde bulunuyor.

Galaxy Note 20 Ultra, bir amiral gemisi telefondan beklediğimiz yüksek performansı sunuyor. Telefon kısa sürede açılıyor, kullanıcı arayüzünde geçişler akıcı ve hızlı, uygulamalar ve oyunlar bekletmeden başlatılıyor. Fotoğraf düzenleme, video yapımı gibi işler için Note 20 Ultra rahat biçimde çalışmanızı sağlayacaktır. Telefonun ısınma konusunda da rahatsız edici bir tarafı olmadığını, deneyimlediğimiz bir haftaya dayanarak söyleyebiliriz. Oyun konusunda da bir amiral gemisi telefondan beklenen performansı sunuyor. Benchmark testlerine baktığımızda da bu telefonun S20 Ultra ile aşağı yukarı aynı sonuçları elde ettiğini görüyoruz. Bizim elimizdeki telefonun 12 GB RAM’i var, ancak Türkiye’de satılacak 8 GB RAM’li versiyonların da çoklu görev ve performans tarafında iyi bir grafik sergileyeceğini tahmin ediyoruz.

Note 20 Ultra’nın bizi etkileyen yanlarından bir tanesi hücresel şebeke performansı oldu. Telefon ulaştıktan hemen sonra İstanbul dışına çıktım ve bulunduğum yerde hizmet aldığım mobil operatörün sinyali çok kuvvetli değil. Daha önce başka cihazlarla denediğimde güçlü bir 4.5G sinyali almakta ve düzgün biçimde internet bağlantısı kurmakta sorun yaşamıştım. Ancak Note 20 Ultra bu konuda çok daha iyi bir performans ortaya koydu. Belki sinyal işaretine baktığımda daha fazla doluluk görmedim, ancak YouTube veya Twitter gibi servislere bağlanıp kullanmak, daha önce mümkün olmayan noktalarda mümkün hâle geldi.

Pil tarafında ise Galaxy Note 20 Ultra’nın 4500 mAh kapasiteli pil barındırdığını görüyoruz. Bu noktada geçen yılın Note 10 Plus modeline göre küçük de olsa bir artış var. Güçlenen işlemci ve artan ekran özellikleri dikkate alındığında normal yoğunluklu kullanımda yine bir günü rahatlıkla çıkaran bir pil performansı sunuluyor. Sabah tam dolu şekilde pilden alıp normal bir akıllı telefonda sıklıkla yapılan kullanmaya başladığımız telefonun pili, akşam saatlerine doğru genellikle yüzde 30 seviyesine geriliyor. Eğer pil tasarruf modunu açar ve kullanımı biraz daha kontrol ederseniz, tek şarjla iki güne varan bir çalışma ömrü yakalamanız da mümkün olabilir.

Kutudan çıkan 25W şarj adaptörüyle telefonun pilini yarım saatte yüzde 50’ye varan oranda şarj etmek mümkün. Pil tam doluluğa ise bir ila bir buçuk saat arasında bir sürede erişiyor. Kablosuz şarj desteği de mevcut ve destekleyen bir aksesuarla normale göre daha hızlı bir kablosuz şarj performansı yakalamak mümkün. Wireless PowerShare, yani ters kablosuz şarj özelliği de mevcut. Özellikle Note 20 Ultra ile birlikte Galaxy Buds Live veya Galaxy Watch 3 gibi bir aksesuar satın alırsanız, bu cihazları Note 20 Ultra ile kablosuz olarak şarj etme imkanınız bulunuyor. Kablosuz şarjın bulunması şarj sürelerinin kısalmasından daha çok pratikliği artırıyor ki, bir amiral gemisi telefonda artık olmazsa olmaz özelliklerden bir tanesi oldu.

Galaxy Note 20 Ultra inceleme: Yazılım, Güvenlik ve S Pen

Galaxy Note 20 Ultra’da Android 10 yüklü olarak geliyor. Samsung’un belirttiğine göre, bunun üzerinde One UI 2.5 kullanıcı arayüzü çalışıyor. S20 serisinde gördüğümüz kullanıcı arayüzüne göre ne gibi farklılıkların bulunduğu açık şekilde görülmüyor. Ancak Samsung, Note 20 kullanıcılarına üretkenlik tarafında dikkate değer bazı yenilikler sunuyor.

Bunlardan bir tanesi kablosuz DeX. Birkaç yıl önce yola Galaxy Note serisi telefonu bir masaüstü bilgisayar gibi kullanmaya imkan tanıyan aksesuar olarak çıkan DeX, şimdi bir yazılım çözümü hâline geldi. Note 20 Ultra’yı PC veya Mac bilgisayarınıza bağlayarak telefonun kullanıcı arayüzüne bir masaüstü bilgisayar biçimde erişebilir, internet tarayıcısı, Office uygulamaları ve destekleyen çeşitli uygulamaları tam ekranda kullanabilirsiniz. İçeriklerin cihazlar arasında taşınması da sürükle-bırak yöntemiyle daha kolay hâle geliyor. İşin bu tarafı artık yeni değil, yeni olan taraf artık DeX’in kablo olmadan kullanılabilmesi. Özellikle TV’lerle bağlantıda kablosuz DeX işe yarıyor ve bağlantının kablosuz kurulmasına ve Note 20 Ultra’nın arayüzünün TV’ye pratik biçimde, masaüstü görünümünde yansıtılmasına izin veriyor. Elinizde var olan bir Bluetooth klavye ve mouse’u telefona bağlayarak oturma odanızda küçük ve kullanışlı bir bilgisayar elde edebilirsiniz.

Windows ile bağlantı özellikleri de Note 20 Ultra ile birlikte daha da geliştiriliyor. Aslında Microsoft ve Samsung bu yenilikleri diğer Samsung Galaxy telefonlarına da sunuyor, ancak tanıtımı Note 20 serisiyle birlikte yapıldı. Galaxy Note 20 Ultra’nın Hızlı Ayarlar menüsünde yer alan Windows’a Bağlan seçeneğini açtıktan sonra PC’nizdeki Telefonunuz uygulamasından gerekli ayarları yaparak ve telefonda da gereken izinleri vererek bildirimleri, mesajları bilgisayar ekranına yansıtabilirsiniz. Üstelik şimdi Note 20 Ultra’da yüklü olan ve destekleyen uygulamaları bilgisayar ekranında, küçük pencereler içinde açabilirsiniz. Bu, bir nevi ekran yansıtması biçimde çalışıyor, eskiden telefon arayüzü yansıtılırken şimdi sadece uygulama arayüzü biçiminde yansıtmayla işler daha pratik hâle getirilmiş. Samsung ve Microsoft ilerleyen aylarla birlikte aynı anda birden fazla uygulama penceresi açma imkanını da sunacak. Bu arada Telefonunuz ile telefon görüşmelerini de PC üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Kısacası bu uygulama sayesinde Note 20 Ultra’ya elinizi sürmeden, bilgisayar üzerinden telefonunuzu kullanmanız mümkün oluyor.

Yazılım tarafında bu gibi dikkate değer noktaların dışında çeşitli Samsung, Google ve Microsoft uygulamalarını yüklü olarak görüyoruz. Ana ekranın en solunda yer alan Samsung Daily panelinde Spotify, Netflix gibi multimedya servislerinden derlenen ve tavsiye edilen içeriklerin de bulunduğu bir akış var. Görüntülü konuşmalar için de Google’ın Duo servisini kullanabilirsiniz. Duo bağlantısı doğrudan kullanıcı arayüzüne entegre edilmiş durumda. Hızlı ayarlar panelinde ise DeX, SmartView, Always-on Display, vb. Note 20 Ultra’ya özel çeşitli işlevleri hızlı şekilde açıp kapatmanızı sağlayan kontroller bulunuyor.

Güvenlik tarafında ise başrolde ekran içi parmak izi okuyucunun bulunduğunu görüyoruz. Her geçen Samsung telefonuyla birlikte bu birim daha iyi performans gösterir hâle geliyor. Note 20 Ultra’da bu birim gayet hızlı ve yüksek isabet oranıyla çalışıyor. Bu arada iyi şekilde çalışması için parmağınızı ekrana hafifçe bastırmanız gerekiyor, bunu belirtmeden geçmeyelim. Android telefonu kullandığımız süre boyunca birincil kimlik doğrulama yöntemimiz bu oldu. Yüz tanıma da var, ancak güvenlik seviyesi daha düşük. Ancak pratiklik bakımından daha önde olduğunu söylememiz gerekiyor.

Galaxy Note 20 Ultra profesyonellere hitap eden bir telefon ve güvenlik tarafında da çeşitli çözümler var. Bunların başında Knox olarak adlandırılan Samsung’un güvenlik servisleri bulunuyor. Güvenli Klasör de Knox kapsamında sunulanlardan bir tanesi ve dosyalarınızı, fotoğraflarınızı, videolarınızı güvenli bir klasörde, parmak iziyle erişecek şekilde saklamanıza izin veriyor. Web sitelerine girdiğiniz kullanıcı adı ve şifreleri saklama konusunda da Knox yardımcı oluyor. Note 20 Ultra’yı kullanırken Google Hesabı ile giriş yapmanın yanı sıra bir Samsung hesabı da oluşturmanızı veya varsa bu hesapla giriş yapmanızı tavsiye ederiz. Bu durumda Samsung tarafından sunulan bazı servisleri daha rahat biçimde kullanacaksınız.

Tabii ki, Galaxy Note serisi telefonları diğerlerinden ayıran en önemli özellik S Pen. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, ekran kaleminin yuvası sağdan sola taşındı. Ancak eski özellikler olduğu gibi korunuyor, hatta üstüne yenileri getirilmiş. Daha önce fotoğraf çekimi, kamera arayüzünün yönetilmesi, YouTube gibi uygulamalarda uzaktan kumanda gibi kullanım imkanlarını sunan S Pen, şimdi de kullanıcı arayüzünde geri, ana ekran, çoklu görev ve ekran görüntüsü alma gibi işler için özel hareketler sunuyor. Bu hareketleri öğrenmek biraz zaman alıyor ve telefon bir masada, uzakta durmadıktan sonra kullanımları için çok bir neden de bulunmuyor. Yine de, Samsung bu kontrol işini iyi şekilde uygulamış. Bir S Pen hareketi yaptığınızda ekranında görünen S Pen işareti, hareketi doğru yapıp yapmadığınızı size gösteriyor. Bu S Pen işaretine tıklattığınızda Temassız Komut ekranına erişiyorsunuz ve S Pen ile gerçekleştirebileceğiniz tüm işlevlere buradan ulaşıyorsunuz. Ekran kapalıyken kalemi yerinden çıkarıp ekrana yazmaya veya çizim yapmaya izin veren Kapalı Ekran Notu özelliği de mevcut.

Samsung Notes uygulaması, S Pen ile yaptığınız çizimlerin veya aldığınız notların saklandığı alan. Samsung şimdi bunların Microsoft’un One Note, To-Do, One Drive gibi servisleriyle de eşitlenmesine izin veriyor. Ayrıca bir başka Samsung cihazına sahipseniz, notlarınız oradaki Samsung Notes içerikleriyle de eşleştiriliyor. Yani Note 20 Ultra’da kaydettiğiniz bir notu Tab S7’deki Samsung Notes uygulamasında görebilir, düzenlemeleri orada da yapabilirsiniz.

Samsung Notes uygulaması, elle aldığınız notlarda arama yapma konusunda gayet iyi işliyor. Şimdi boş sayfada düz biçimde not tutamayanlar için sunduğu otomatik düzeltme özelliği sayesinde daha düzgün görünen notları tutmaya imkan tanıyor. Çapraz tuttuğunuz notlar için ekranın altındaki araç çubuğu içinden düzleştirme seçeneğini tercih etmeniz yeterli. Toplantı veya röportaj gibi ortamlarda hem ses kaydı yapıp hem de not tutanlar için de yararlı bir özellik var. Üstelik daha sonra ses kaydını dinlerken ekrandaki herhangi bir nota tıklattığınızda, ses kaydı o notu tuttuğunuz andaki yer atlıyor. Röportaj dökümü yapanlar için bu özellik çok yararlı olacaktır diye düşünüyoruz.

Galaxy Note 20 Ultra inceleme: Kamera

Başlarda belirttiğimiz gibi, Galaxy Note 20 Ultra’nın dışa doğru epey çıkıntı yapan arkadaki kamera modülü üzerinde üç tane kamera düşey olarak sıralanıyor. 12 megapiksel çözünürlüklü ve f/2.2 diyafram açıklıklı ultra geniş açılı kamera, 108 megapiksel, f/1.8 diyafram açıklıklı, optik görüntü sabitleme özellikli ana kamera ve en altta da 12 megapiksel, f/3.0, periskop yapılı, 5 kat optik yakınlaştırma imkanı sunan ve optik görüntü sabitleme özellikli telefoto kamera arkadaki kamera grubunu oluşturuyor. Düşey yönde sıralanan bu üçlünün hemen yanında ise lazer otomatik odak sensörü ve LED flaş bulunuyor.

Galaxy Note 20 Ultra genel olarak Galaxy S20 ailesinde gördüğümüz kamera özelliklerini barındırıyor. Kamera uygulaması da aşağı yukarı aynı işlevlere ve bileşenlere sahip. Örneğin, çekim modları içine yerleştirilen Tek Çekim, farklı kameraları kullanarak sabit veya hareketli görüntü çekimi yapıyor. Bu mod farklı ve eğlenceli işler ortaya çıkarma konusunda gayet iyi. Bir spor müsabakasında çekim yaparken ya da küçük çocuğunuzun fotoğraflarını çekerken işinize fazlasıyla yarayacaktır. Canlı Odak modu ise arka planı bulanıklaştırılmış fotoğraflar çekmeye olanak sağlıyor. Bunun Canlı Odaklı Video modu da var ve aynı işi video için yapıyor. Arka planı bulanıklaştırılmış fotoğraflar konusunda Note 20 Ultra genel olarak iyi işler çıkarıyor. Ön plandaki süjenin saç, vb. ince detaylarının arka plandan ayrıştırılması konusunda sergilenen performansı iyi bulduğumuzu söyleyebiliriz.

Pro modu içinde geniş bir kontrol yelpazesi var. Beyaz dengesinden pozlama telafisine, diyafram açıklığından ISO’ya kadar farklı ayarları yapıp çekimi isteğinize göre önceden ayarlayabilirsiniz. Özellikle gece çekimlerinde bu tarz kontroller istediğiniz sonuçları yakalamanızda yardımcı olacaktır. Buna ek olarak fotoğrafların RAW kopyalarını da kaydedebilirsiniz. Sahneye göre renk ve diğer ayarları otomatik olarak yapan Görsel Zekâ modu da var, ancak çok ön planda değil. Çekim önerileri ise kullanışlı bir özellik, başlangıçta kapalı gelse de, açmanızı tavsiye ederiz. Bu sayede özellikle manzara çekimlerinde ufuk çizgisini düzgün hizalama gibi işlerde Note 20 Ultra’dan yardım alabilirsiniz.

Galaxy Note 20 Ultra, amiral gemisi telefondan beklenen kalitede fotoğraflar üretiyor. Işık koşulları yeterli olduğunda ortaya canlı ve parlak fotoğraflar çıkıyor. HDR performansı genel olarak iyi, ancak bazı karelerde aydınlatma da aşırıya kaçıldığını gözlemledik. Gölgelerin detaylandırılmasında ise performans iyi. Düşük ışıkta çekimlerde de sonuçlar genel olarak başarılı. Sadece bazı karelerde kumlanma gözleniyor, aynı zamanda harekete bağlı bulanıklık da oluşuyor. Ama genel olarak Note 20 Ultra’nın gece performansını da beğendiğimizi söylemeliyiz. Üstelik Gece modunu kullanmadan çektiğimiz fotoğraflarda iyi performans elde ettik. Bu modu açtığınızda daha etkileyici gece manzarası fotoğrafları yakalayabilirsiniz.

Makro perfomansı da iyi derecede, lazer otomatik odak sisteminin varlığı gerçekten de netlemenin kısaltılmasında önemli katkıda bulunuyor. Bu hem makro çekimler hem de normal çekimler için geçerli oluyor. Periskop yapılı telefoto lens 5 kat optik yakınlaştırmaya imkan sağlıyor. Bu derecede yakınlaştırma yaptığınızda kaliteden fazla ödün vermeden, iyi fotoğraflar çekebilirsiniz. Hatta gün batımı fotoğraflarında bile güneşi gayet iyi pozlanmış biçimde çekebilirsiniz. S20 Ultra’nın 100 kat yakınlaştırması yerine Note 20 Ultra’da 50 kat yakınlaştırma var. Ancak bu kadar yüksek seviyede yakınlaştırma yapıldığında detaylar büyük oranda kayboluyor. Detaylar demişken, kamera arayüzünde 108 megapiksel tam çözünürlükte fotoğraflar çekmek için gerekli ayar soldaki görüntü oranı kontrolleri içinde, nispeten kolay erişilebilir bir yerde. Tam çözünürlükte çekim yapmaya pek ihtiyaç duymadık, ancak özellikle manzara fotoğrafları çekiyorsanız, yüksek çözünürlüğü tercih edebilirsiniz. Ultra geniş açılı lensin performansı da genel olarak iyi. Renk sıcaklığı konusunda ana kamera ile genel olarak uyumlu. Düşük ışık performansı da fena sayılmaz. Telefoto lensin düşük ışık performansı ise çok iyi değil, bu nedenle gece çekimlerinde yakınlaştırma yapmanızı pek tavsiye etmeyiz.

Samsung, Galaxy Note 20 Ultra’da 10 megapiksel çözünürlüklü selfie kamerayı yeterli görmüş. f/2.2 diyafram açıklıklı bu kamera normal ışıkta iyi sonuçlar veriyor. Ancak düşük ışıkta kumlanma ve yazılımla kalite artırımına bağlı pürüzsüzleştirmeye maruz kalıyor. Düşük ışıkta iyi selfie fotoğraflar için telefonu mümkün olduğu kadar sabit tutmanızda fayda var. Daha önceki amiral gemisi Samsung telefonlarında gördüğümüz gibi, Note 20 Ultra’da da ön kamerayla 4K video kayıt imkanı mevcut.

Arka kamera ise 8K video kaydı yapabiliyor, tıpkı Galaxy S20 serisinde olduğu gibi. Ancak 8K içerik oynatabilen TV’lerin veya monitörlerin sayısının az olduğunu düşündüğümüzde, 8K video kaydı ne kadar gerekli, bu tartışılır. Galaxy Note 20 Ultra sahipleri için 4K çözünürlük fazlasıyla yeterli olacaktır. Ses kayıt kalitesi gayet iyi. Mikrofonla yakınlaştırma çok büyük bir fark yaratmasa da, yakınlaştırma yaptığınız kişinin veya nesnenin ses şiddetini artırdığını hissedebilirsiniz. Optik görüntü sabitlemenin varlığı da özellikle yakınlaştırmalarda daha durağan çekimlerin elde edilmesini sağlıyor. Genel olarak Note 20 Ultra’nın başarılı bir video kayıt cihazı olduğunu söyleyebiliriz. Pro Video modu da tıpkı S20 Ultra’da olduğu gibi pozlama, beyaz dengesi gibi ayarları değiştirmeye imkan tanıyor. Yani profesyoneller için de Note 20 Ultra kullanışlı bir cihaz.

Galaxy Note 20 Ultra inceleme: Sonuç

Galaxy Note 20 Ultra, görünüş itibarıyla selefinden çok farklı görünmese de, sunduğu özellikler ve imkanlarla Samsung’un ilerlemeyi sürdürdüğünü gösteriyor. Telefonun tasarımı, temellerine bağlı kalmakla bile daha kaliteli malzeme ve yeni renklerle daha çekici bir görünüm kazanmış. Arkadaki kamera modülü dışa doğru epey çıkıntı yapsa da, Note 20 Ultra’ya bir kimlik kazandırıyor. Uzaktan bakan bir kişi bu kamera modülü sayesinde onun bir Note 20 Ultra olduğunu rahatlıkla anlayabilir. Şık görünümüne karşın epey sağlam olduğunu da belirtmek gerekiyor. S Pen’in yerini yadırgayabilirsiniz, ancak fazla zaman geçmeden alışacağınızı düşünüyoruz. Kaleme eklenen yeni işlevler onu biraz daha kullanışlı yapsa da, telefonun alt kenarında bir kalemin olduğunu ilerleyen zamanlarda ne kadar hatırlayacağımızı önümüzdeki günlerde ve aylarda göreceğiz. Zamanı geldiğinde bu telefonla ilgili daha uzun soluklu kullanıma dair izlenimlerimizi de aktarmayı planlıyoruz.

Bunun dışında ekran, işlemci, pil, yazılım gibi unsurlar bakımından Galaxy Note 20 Ultra bir akıllı telefona yakışır seviyede bulunuyor. Kamera tarafında da aynı yorumu yapabiliriz, ancak Samsung’un hem ön hem de arka kameralarda düşük ışık performansını biraz daha iyi hâle getirecek yazılımsal çözümlere imza atması yararlı olacaktır. Video tarafında ise daha önceki amiral gemisi Galaxy telefonlarının izinden giden Note 20 Ultra, profesyonel seviyede çekimle uğraşanlara bile fazlasıyla yardımcı olacak bir telefon gibi görünüyor.

Galaxy Note 20 Ultra için şu anda 12 bin 999 TL’lik bir fiyat veriliyor. Artık amiral gemisi telefonlar için, özellikle Note 20 Ultra seviyesindekiler için fiyat çizgisi bu seviyede. Eğer bu kadar yüksek bir meblağı gözden çıkaracaksanız, Note 20 Ultra’yı sadece telefon görüşmeleri yapmak veya içerik tüketmek için kullanmayı düşünmüyor olmalısınız. Note 20 Ultra bir şeyler üretmek veya işinde verimliliği artırmak isteyenler için fazlasıyla yardımcı olacak bir telefon gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER