İncelemelerManşetler

Fujifilm X-H2S İncelemesi

fujifilm x-h2s inceleme

Bir kişiden fotoğraf makinesi veya kamera üreticilerini saymasını isteseniz, akla gelecek ilk markalardan bir tanesi Fujifilm olacaktır. Belki marka, genel kullanıcı popülaritesi anlamında Canon ve Sony gibi rakiplerinin arkasında gelse de, profesyonellerin yakından takip ettiği bir marka ve çıkardığı ürünlerle de bu ilginin karşılığını veriyor. Geçtiğimiz yılın ortalarında tanıtılan ve Türkiye’de de fazla zaman geçmeden satışa sunulan Fujifilm X-H2S, sahip olduğu özelliklerle birçok açıdan Teknoblog’daki ihtiyaçlarımızı karşılayacak bir makineydi. Üstelik teknoloji yayıncıları arasında da ilgi gören bir makine olması, tam da yeni bir ana kameraya geçiş yapmayı düşündüğümüz bir dönemde kararımızı X-H2S olarak vermemize yardımcı oldu. Bu, diğer yayınlarda görebileceğiniz Fujifilm X-H2S inceleme videoları veya yazılarından farklı olarak doğrudan bizim deneyimlerimize, makinenin ihtiyaçlarımızı ne oranda karşıladığına odaklanıyor. Bununla birlikte, makinenin teknik özelliklerini merak edenler için detaylı bir tabloyu da inceleme makalesinin en sonunda paylaşıyoruz.

Öncelikle Fujifilm X-H2S’ye ulaşma konusunda Fujifilm Türkiye’ye verdiği destekten dolayı teşekkür etmemiz gerekiyor. Sadece gövdesi 2499 dolarlık fiyat etiketine sahip olan bu ürünün Türkiye fiyatı 45 bin TL seviyesinde. Günümüz ekonomi şartlarında yüksek olsa da, gelen vergiler ve kâr marjı düşünüldüğünde, Fujilfilm Türkiye’nin kârdan epey fedakârlık gösterdiğini anlıyoruz.

fujifilm x-h2s inceleme

Meraklıları için detaylı bir teknik özellikler tablosunu paylaşıyoruz, ancak girişte başlıca özelliklerden kısaca bahsedelim. X-H2S, X-Trans CMOS 5 HS beşinci nesil sensöre sahip. 26,1 megapiksel çözünürlüklü sensör, daha hızlı görüntü işleme yetenekleri için okuma hızlarını dört katına çıkaran yığılmış, katmanlı bir yapıya sahip. X-Processor 5 görüntü işlemcisi ise, X-Processor 4’e göre iki kat daha hızlı. Saniyede 40 kareye kadar yüksek hızlı seri çekim yapabilirken 4K çözünürlükte 120 fps ağır çekim video kaydı yapma imkanı da var.

Fujifilm Türkiye, X-H2S’yi üç farklı lens seçeneğiyle paket hâlinde sunuyor. Bunların arasından bizim seçimimiz XF16-80mm lens oldu. Karar vermeden önce YouTube’da gördüğümüz farklı lens incelemelerine ve karşılaştırmalarına göz attık ve sonuçta işimiz için en iyisinin geniş zum aralığına sahip olan bir lens olduğuna karar verdik. Teknoblog stüdyosunda genellikle yakın çekim fotoğraf ve video kayıtları yapıyoruz. Bunu yaparken daha geniş bir görüş alanına sahip olmak önem taşıyor. Bunun dışında, startups.watch’un çeyrek yıl etkinliklerinin canlı yayınlarını da yapıyoruz ve bunu yaparken de sahneye mümkün olduğu kadar iyi şekilde zum yapmak önem taşıyor. İşte bu nedenle XF16-80mm en iyi seçim oluyor. Bu lens f/4 gibi sabit bir diyaframla geliyor. Ayrıca bu değer, XF16-55mm lensin diyaframına göre daha dar ve değişken değil. Belki stüdyo çekimlerinde bu lens daha iyi bir sonuç sağlardı, ancak daha fazla zum yapmaya izin vermemesi ve yüksek fiyatı, tercihimizi XF16-80mm yönünde kullanmamıza neden oldu. Bu seçimden de pişman olduğumuzu söyleyemeyiz.

fujifilm x-h2s inceleme

Fujifilm X-H2S, ürün fotoğraflarında biraz küçük boyutlu görünüyor. Ancak bu APS-C makine, göründüğünden daha büyük boyutlarda ve daha önce kullandığımız DSLR makine olan Canon EOS 70D ile karşılaştırılabilir boyutlara sahip. Rahat biçimde kavranabilen kabzası var. Bunun hemen üstünde çekim tuşu, onun etrafında açma-kapama kontrolü ve video çekim tuşu var. Kabzayı kavradığınız elin baş ve işaret parmaklarıyla rahatlıkla kontrol edebileceğiniz ayar tekerlekleri mevcut. Arkaya doğru ilerlediğimizde, vizörün hemen sağında bir tane monokrom LED ekran var. Bu ekran aydınlık ortamda rahatlıkla görünürken, karanlıkta da rahat görüş sağlaması için arka aydınlatma eklenmiş. Hemen solunda, vizörün yan cephesine yerleştirilmiş tuşa basmanız yeterli. LED ekranın diğer yanında ise ISO, WB (beyaz dengesi) düğmeleri var. Arka tarafta, LED ekranın hemen altına gelen yerde odak kolu ve otomatik odak düğmesi bulunuyor.

X-H2S’nin arkasında 1.62 milyon noktalı ve 3 inçlik. döndürülebilir bir LCD monitör var. 180 derece dönebiliyor, kablolar takılı olsa bile öne bakacak şekilde çevrilebiliyor. Bu sayede yaptığımız çekimlerde kendi görüntümüzü rahatlıkla görmemiz mümkün oluyor. Bu LCD monitörün parlaklığı ve netliği, aynı zamanda büyüklüğü çoğu zaman yeterli oluyor. Yine de, bazı çekimlerde yardımcı olması amacıyla daha büyük boyutlu bir monitör de satın aldık. X-H2S’deki HDMI portuna takarak kolayca görüntü almak mümkün oluyor. Üstelik HDMI Tip A bağlantı noktası kullanıldığı için farklı bir kablo satın almamıza da gerek kalmadı. Etrafta bulunan ve kullanmadımız bir HDMI kablosu yeterli oluyor.

LCD monitör çok kullanışlı ve genel olarak video çekimi yaptığımız için elektronik vizörü neredeyse hiç kullanmıyoruz. Ancak X-H2S’yi daha çok fotoğraf çekimi için kullanacaklar bu birimin kullanışlılığını merak edecektir. 0.5 inçlik, 5.76 milyon noktalı elektronik vizör yüksek bir keskinlik sunuyor. Optik vizörleri aratmayacak bir netlik ve parlaklık var. Hemen soldaki kontrol yardımıyla netlik ayarını yapabilirsiniz. 0.8 kat büyütmeye sahip olan bu vizör 120fps yenileme hızı sayesinde hareketli nesneleri de daha iyi biçimde takip etmeyi sağlıyor. Gözünüzü vizöre yerleştirdiğinizde LCD monitör devre dışı kalıyor. Bir sensör yardımıyla bu durum sağlanıyor, ancak sensörün hassasiyeti biraz yüksek. Monitör üzerinde birtakım kontrolleri yaparken bile ekranın istemeden karardığına tanık oluyoruz. Bir güncelleme ile bu durumun düzeltilmesi yerinde olacaktır.

fujifilm x-h2s inceleme

Vizörün hemen solunda bir mod halkası var. Burada P (Programlı Otomatik), S (Enstantane öncelikli otomatik), A (Diyafram öncelikli otomatik), M (Manuel pozlama) gibi modların yanı sıra video ve kişisel modlar bulunuyor. Video çekimi yaptığımız için genellikle video modunu kullanıyoruz. Ancak inceleme veya ürün listesi çekimlerinde, fotoğraf ve video çekimlerini aynı anda yaptığımız için video yerine kişisel modları tercih ettiğimiz oluyor. Kişisel modlarda beyaz dengesi, ISO ve benzeri ayarları elle belirleyip bunu bir profil olarak atamanız mümkün oluyor. Daha sonra bu ayarları kullanarak fotoğraf ve video arasında bir tutarlılık yakalanıyor. Örneğin mod halkasını C7’ye getirdikten sonra, deklanşör tuşunun hemen yanında yer alan video kayıt düğmesine basarak video çekimine başlamak mümkün oluyor. Tabii ki, ekranı görüntü oranına göre daha alçak bir görüntü oranında çekim yapıldığı için, sahne ayarlamasını çekim tuşuna bastıktan sonra yapmak ya da öncesinde ayarlamayı bunu göz önünde bulundurarak yapmak gerekiyor.

LCD monitörün hemen yanında yön ve ortak işlevli tuşlar var. Yön tuşlarının hemen ortasında Menü düğmesi bulunuyor. Buna bastığınız zaman X-H2S’nin zengin kullanıcı menüsü açılıyor. Epey kalabalık bir menü olduğu için başlangıçta size biraz garip gelebilir, ancak hızlı bir şekilde alışmak ve neyin nerede olduğunu anlamak mümkün oluyor. Yine de, tüm kontrollere ve ayarlara hakim olmak için Fujifilm X-H2S’nin epey kalın ve detaylı olan kullanım kılavuzuna göz atmanızı tavsiye ederiz. Burada makinedeki tüm tuşların, kontrol tekerlerinin ve diğer unsurların işlevleri, farklı modlara göre nasıl kullanabileceğiniz detaylı biçimde anlatılıyor. Kullanım kılavuzunu buradan da (PDF) paylaşıyoruz.

fujifilm x-h2s inceleme

Fujifilm X-H2S’nin sağ kenarındaki kapağın arkasında iki adet bellek kart yuvası bulunuyor. CFexpress Type B kart yuvası kapasitesi 2 TB’a kadar olan kartları destekliyor. SD kart yuvası ise 2 TB’a kadar kapasiteye sahip SDXC kartları destekliyor. Makinenin sunmuş olduğu yüksek bit hızlı ve kaliteli video kayıt formatlarından yararlanmak için, yüksek veri okuma yazma hızlarını destekleyen, daha yeni standartlardaki kartları tercih etmek yerinde olacaktır. Bunların da fiyatları epey yüksek, üstelik depolama alanı kapasitesi yükseldikçe fiyat da daha yukarı çıkıyor. Eğer bütçenizi düşünüyorsanız, sadece bir SD kart ile idare edebilirsiniz. Ancak ProRes formatında kayıt yapmak istiyorsanız, bunun için bir CFexpress kartı da edinmelisiniz. Bir her iki yuvayı da doldurmak ve ProRes kayıt imkanından da yararlanmak adına 64 GB kapasiteli iki kart tercih ettik. Çeşitli indirimlerle bunların toplam maliyetinin 3000 TL üzerine çıktığını belirtmek gerekiyor.

Menü’de yer alan Video Ayarları bölümünde Medya Kaydı Ayarı adında özel bir seçenek var. Buradan kaydı hangi karta yapacağınızı ve hangi çekim formatını kullanacağınızı belirleyebilirsiniz. Sahip olduğunuz bellek kartına bağlı olarak seçebileceğiniz çekim formatları değişiklik gösterecektir. Çekim formatını seçtikten sonra bit hızını da seçme imkanınız bulunuyor. Söylediğimiz gibi, Apple ProRes formatında kayıt yapmak ve bu formatın sunduğu daha esnek düzenleme imkanlarından yararlanmak için bir CFexpress kart gerekiyor.

Tabii ki, seçmiş olduğunuz formata ve bellek kartınızın sahip olduğu kapasiteye bağlı olarak kayıt süresi de değişiklik gösteriyor. Sözünü ettiğim gelişmiş, yüksek bit hızlı formatlar daha büyük boyutlu video dosyaları ürettiği için genel olarak tek bir karta daha kısa uzunlukta videolar çekebiliyorsunuz. Eğer süre sizin için önemliyse, bu durumda video kalitesinden ödün vermeniz gerekiyor. Neyse ki, X-H2S bu noktada geniş bir yelpaze sunuyor. Daha düşük bit hızlarında ve formatlarda da elde ettiğimiz sonuçların hiç kötü olmadığını söylememiz gerekiyor.

fujifilm x-h2s inceleme

Video çözünürlüğü için de farklı seçenekler var. Maksimum 6K çözünürlükte, 3:2 formatında çekimler yapabilirsiniz. Bu formatın avantajı, 4K çözünürlükte dijital pan yapmak istediğinizde görüntü kalitesinden bir şey kaybetmemiş oluyorsunuz. Ancak çekim yaparken süjeyi iyi biçimde konumlandırmanız gerekiyor ki, 16:9 formatında düzenleme yaptığınızda herhangi bir kayıp meydana gelmesin. Bu arada 17:9 görüntü oranında 4K video kayıt imkanı da bulunuyor. Seçtiğiniz çözünürlüğe göre bit oranı ve kare oranı da değişiklik gösteriyor. 4K çekimlerde 60fps’lik kayıt yapmak mümkünken, 6K çekimde 30fps ile sınırlısınız.

Biz çekimlerimizi genellikle 4K çözünürlükte ve 30fps kare hızında gerçekleştirdik. Hazırlamış olduğumuz inceleme videoları için en uygun kare hızı formatı bu. Eğer günlük çekiyorsanız ve daha gerçekçi bir görünüm istiyorsanız, 50 ya da 60fps seçeneklerini de tercih edebilirsiniz. Fujifilm X-H2S’yi farklı kılan unsurlardan bir tanesi de 4K çözünürlükte, 120fps ağır çekim videolar çekebilmesi. Özellikle inceleme videolarında, cihazları deneyimlediğimiz sırada gösterim yapacağımızda bu modu tercih ediyoruz. Bu tarz ağır çekim videolarda netlik iyi ve etkileyicilik de yüksek seviyede bulunuyor.

Video çekimi sırasında en önemli konulardan biri de netliğin iyi şekilde yapılabilmesidir. Daha önce kullandığımız Canon EOS 70D’de otomatik netleme ihtiyaçlara cevap veremez hâle gelmişti, bu nedenle yaptığımız çekimlerde elle odaklama yapıyorduk. Çekimleri genellikle tek kişi yaptığımız için, kamera arkasına geçip bir odak noktası belirledikten sonra o noktayı tam olarak tutturmak ve oraya konumlanmak her zaman mümkün olmuyor. Fujifilm X-H2S ile birlikte bu gibi sorunlar geride kaldı. Adında yer alan “S” takısının hakkını verecek şekilde, Fujifilm X-H2S hızlı netleme yapıyor. Yüz ve nesne algılama tabanlı otomatik odaklama var. Menü içinde otomatik ve manuel odak için özel bir menü var ve burada birçok seçenek mevcut. MediaMarkt ve bunun gibi açık ortamlarda veya stüdyoda kamera karşısına geçip çekim yapacağımız zaman yüz tanımayı açıyoruz ve otomatik göz takibini seçiyoruz. Böylelikle, odak bozulmadan ve arka planda hemen hemen hiç dalgalanma olmadan düzgün biçimde netleme yapmak mümkün oluyor. Bizim için X-H2S’nin en çok fark yarattığı noktalardan biri bu oldu. Öte yandan cihaz fotoğraflarının çekimlerinde de otomatik odaklama yaparak çok rahat şekilde çalışma imkanı buluyoruz. LCD ekrana dokunup odaklayarak hızlı çekim yapma özelliği de mevcut. Eğer süjeye çok yaklaştırıyorsak ve biraz netlikten ödün vermek mümkünse, bu noktada da manuel odaklama kullanılabiliyor. Fujifilm X-H2S’in ön tarafında, lensin hemen sağ altında yer alan düğme sayesinde odak modunu hızlı şekilde değiştirebilirsiniz.

Video çekimleriyle ilgili memnun edici noktalardan bir tanesi de tek parça video oluşturması. Daha önce kullandığımız Canon EOS 70D, çekilen videoları 17 dakika geçtikten sonra bölüyor. Eğer bir inceleme videosunun anonsu 25-30 dakika oluyorsa, bu durumda iki farklı video dosyası oluşturuluyor ve bu durum da video düzenlemesi sırasında ses ve diğer görüntü ayarlarını her bir parça için ayrı ayrı yapmayı gerektiriyor. Neyse ki, Fujifilm X-H2S sayesinde böyle bir sorunumuz kalmadı.

fujifilm x-h2s inceleme

Fotoğraf veya video çekimi yaparken film benzetimi modlarından yararlanabilirsiniz. Canlı, yumuşak, nostaljik ve bunun gibi farklı filtreler var. Bunlar sayesinde etkileyici fotoğraf veya video çekimleri yapabilirsiniz. ISO, beyaz dengesi ve bunun gibi parametreleri elle ayarlayarak farklı koşullarda dilediğiniz fotoğrafları çekebilirsiniz. Farklı senaryolar için belirlediğiniz çeşitli ayarları mod halkasına ekleyerek bunlara her zaman daha hızlı biçimde erişebilirsiniz.

Pil tarafına geldiğimizde Fujifilm, bu makinenin tek bir şarla ekonomi modunda 720 kare, normal modda 580 kare fotoğraf çekebileceğini belirtiyor. Film çekimine baktığımızda, 6.2K çözünürlükte 120 dakikaya, 4K’da yaklaşık 105 dakikaya, Full HD’de ise yaklaşık 165 dakikaya çıkmak mümkün. Pratikten bir örnek verecek olursak, MediaMarkt için yaptığımız ve içinde birçok ürünün özel plan çekimlerinin bulunduğu bir çekim gününde, makineyi tek bir şarjla iki saate yakın kullandık. Çekimlerin büyük bir kısmını 4K çözünürlükte yaptık. Tabii ki, kullanmadığımız zamanlarda makine otomatik olarak bekleme moduna geçmişti.

İsterseniz yedek pil edinebilirsiniz, ancak makinenin güzel taraflarından bir tanesi, doğrudan üzerindeki USB-C portundan şarj edilebilmesi. Bu sayede bir powerbank bağlayarak makineyi açabilir ve çekimlerinize devam edebilirsiniz. Bunun yanı sıra, kutusundan çıkan adaptör ve kabloyla, bir akıllı telefon ya da tablet gibi şarj ediliyor. Kablo biraz daha uzun olsa iyi olabilirdi. Bu arada bilgisayara bağlayarak da şarj etmeniz mümkün.

fujifilm x-h2s inceleme

Bilgisayara bağlamak demişken, Fujifilm X-H2S’in güzel yanlarından bir tanesi de bir web kamerası gibi kullanılabilmesi. Ayarlar’da bulunan bağlantı bölümünden çalışma modunu web kamerası olarak seçmeniz yeterli oluyor. M1 Max işlemcili Apple MacBook Pro’ya herhangi bir ek sürücü veya yazılım yüklemeden, kamerayı hızlı şekilde gördük ve ana kamera olarak kullanmaya başladık. Üstelik çalışma sırasında makine gücü bilgisayardan aldığı için kapanma da olmuyor. Yani, uzun sürecek canlı yayınları da bu makineyle yapabilirsiniz. Biz de startups.watch için gerçekleştirdiğimiz fiziksel etkinlik canlı yayınını Fujifilm X-H2S ile gerçekleştirdik. Makinenin otomatik kapanma özelliğini kapatmak önemli, aksi takdirde bir süre sonra makine kendiliğinden devre dışı kalıyor. Üç saati aşan bir canlı yayını, sadece 15 dakikalık bir ara vererek rahatlıkla gerçekleştirdik. Üstelik bu zaman zarfında makinede, aşırı ısınma kaynaklı bir kapanma olmadı. Bu arada isteyenler için, LCD monitörün yerleştiği yuvaya takılan harici fan aksesuarı da satılıyor.

Fujifilm X-H2S’de bir adet HDMI portunun olduğunu söylemiştik. Bu, sol taraftaki bir kapak arkasına gizlenmiş. Aynı tarafta 3.5mm mikrofon girişi ve kulaklık çıkışı var. Bunların her biri ayrı kapakların ardında bulunuyor. USB-C portu da burada, ayrı bir kapak arkasında yer alıyor.

fujifilm x-h2s inceleme

Video çekimlerinde genellikle harici mikrofon kullandık. Dahili mikrofon da ortam seslerini kaydetmede başarılı, ancak vlog gibi çekimlerde veya anons çekimlerinde yaka mikrofonu veya el mikrofonu kullanmak yerinde olur. Öte yandan X-H2S ile birlikte, bununla uyumlu olan SmallRig marka kafesi de satın aldık. Bu kafes makineyi düşme ve bunun gibi durumlarda tampon vazifesi görerek koruyor. Bunun yanı sıra, dört bir yanında yer alan yuvalar sayesinde farklı ekipmanları daha rahat bağlamak veya makineyi tripoda dik biçimde yerleştirerek rahat biçimde Reels veya Shorts videoları çekmek de mümkün oluyor.

Fujifilm X-H2S’nin sunduğu fotoğraf ve video kalitesi seçmiş olduğunuz lense ve yaptığınız ayarlara göre değişiklik gösterecektir. Video çekimi tarafında ne gibi farklılıklar sunduğunu, Teknoblog YouTube kanalında yer alan ve son iki ay içinde yayınladığımız 4K videolara bakarak anlayabilirsiniz. Hızlı ve tutarlı netleme yapması, 4K/120fps ağır video çekim imkanı, bilgisayarla kolay bağlantı imkanı ve bir powerbank ile kullanılabilmesi, Fujifilm X-H2S’nin işlerimizde fark yaratmasını sağladı.

[table id=80 /]

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER