Teknoloji

Foxconn “iPhone şehri” fabrikasındaki protestoları durdurmak için çalışanlarına para teklif etti

foxconn zhengzhou iphone

Foxconn’un Çin’in Zhengzhou şehrinde bulunan ve iPhone üretimi de yapılan fabrikasındaki protestoların sonlandırılması için çalışanlara 10 bin yuan (26083 TL) teklif ettiği söyleniyor. CNN’in haberine göre, şirket protestocu çalışanların fabrikayı terk etmesini de istiyor.

10 bin yuanın çalışanların bir veya iki aylık maaşlarına tekabül ettiği belirtiliyor. Protestolar fabrikada uygulanan sıkı karantina önlemleri ve ödemelerin erteleneceğine dair haberlerin çıkmasının ardından başlamıştı.

Apple’ın bir numaralı üretim ortağı olan Foxconn’un 10 bin yuan teklifini insan kaynakları departmanı tarafından gönderilen bir mesajla ilettiği öğrenildi. Çalışanlardan yatakhanelerine dönmelerini isteyen şirket, ödemelerin yapılacağının da sözünü verdi. Şirketin 10 bin yuanın 8 bin yuanlık kısmının işten ayrılma teklifinin kabulünden sonra ödeyeceği, kalan 2 bin yuanın ise işten ayrılan çalışanları taşıyan otobüslerin fabrika sınırlarından çıkmasının ardından ödemeyi planladığı söyleniyor.

Foxconn’un en büyük üretim tesislerinden birinin bulunduğu Zhengzhou, “iPhone şehri” adıyla anılıyor. Şehirde COVID-19 vakalarının artmasının ardından fabrikada işçilerin fabrika sınırlarından çıkmadığı “kapalı devre” bir düzene geçilmişti. Çalışanların bu duruma tepki gösterip fabrikadan kaçmasının ardından açılan pozisyonlara 100 binden fazla kişi başvurmuştu.CNN’in haberine göre, şirket işe yeni aldığı çalışanlara ilk 30 gün için 3000 yuanlık bir prim paketi veriyor. Şirkette ikinci ayını tamamlayanlara ise ekstra bir 3000 yuan daha veriliyor.

Prim ödemelerinin 2023’e ertelendiğinin açıklanmasının ardından fabrikada protestolar başlamıştı. İlk ödemenin 15 Mart’ta ikincisinin ise mayıs ayında yapılacağı belirtilmişti. CNN’in haberine göre, kendilerini kandırılmış hisseden yeni personelin bir kısmı bunun ardından isyan bayrağını çekti.

Foxconn: Ödemeler söz verilen şekilde yapılacak

Foxconn’dan daha sonra yapılan bir açıklamada, ödeme tarihlerindeki değişikliğin bir iletişim kopukluğundan kaynaklandığı belirtilmişti. Şirket tarafından konuyla ilgili olarak Reuters’a gönderilen açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Ekibimiz konuyu inceledi ve işe alınanların oryantasyon sürecinde teknik bir hata yapıldığını fark etti. Bilgisayar sistemimizdeki giriş hatasından dolayı özür diliyoruz. Ödemeleri daha önce söz verdiğimiz şekilde ve miktarda gerçekleştireceğiz.”

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER