Ulaşım

Elektrikli yarış arabalarının serisi Formula E’nin ilk yarışını kazanan Di Grassi oldu

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Formula E Series Debuts in Beijing

Elektrikle çalışan yarış otomobillerinin yarıştığı, Uluslararası Motorsporları Federasyonu FIA tarafından yönetilen ve Formula 1’dekine benzer tasarımlı araçların ve yine F1’den tanıdığımız pilotların yarıştığı Formula E serisinin başlangıcı Çin yarışıyla verildi. Dün Çin’in başkenti Pekin’de gerçekleştirilen ilk yarışı kazanan isim Lucas Di Grassi oldu.

On takım ve onlar adına yarışan toplam 20 pilotun piste çıktığı Formula E serisinin ilk yarışında birçok yakın mücadele, geçiş ve hatta olağanüstü bir kaza da yaşandı. Yepyeni bir serinin ilk kazananı olmak için kıyasıya mücadeleye girişen pilotlar izleyenlere heyecanlı bir yarış izletti. F1’in efsane isimlerinden Alain Prost’un oğlu Nico Prost yarışın son turunda kendisini geçmeye çalışan Nick Heidfeld’i engelledi ve O’nun otomobilinin bariyerlere çarparak takla atmasına neden oldu. Neyse ki, Heidfeld bu büyük kazadan yara almadan kurtuldu. Yarış sonrasında Prost’a bir sonraki yarışta on sıra geriden başlama cezası verildi.

FIA, Formula E serisiyle elektrikli araçların genel tanıtımını ve yaygınlaşmasını amaçlıyor. Formula E web sitesinde de serinin motor endüstrisinin geleceği için vizyon temsil ettiği, elektrikli araçlar etrafında yürütülen araştırma ve geliştirme çalışmaları için bir atölye hizmeti göreceğini vurgulanıyor. Bu nedenle şampiyonanın ilk sezonunda bütün takımlar fabrika standartlarına göre belirlenen aynı araç kurulumlarını piste sürüyor. FIA serinin teknik tarafının elektrik motoru ve pille ilgili yeniliklere odaklanmasını istiyor.

Otomobillerin aynı ayarda olması yarışı daha yakın ve kıyasıya rekabet dolu hâle getiriyor ve bir F1 yarışındakine göre daha fazla geçişin olmasına olanak sağlıyor. Yanmalı motorların olmayışı nedeniyle gürültü seviyesi düşük, ancak bunun sayesinde otomobillerin üstüne binen baskıyı daha fazla hissetmek mümkün oluyor. Örneğin bu sayede bir tonluk makineler bir engele çarptığında çıkan ses veya otomobiller virajı alırken lastiklerden çıkan sürtünme sesi daha fazla duyuluyor. Motorsporları tutkunları yarışların sessizliğinden şikayet etmeyi sürdürecektir ve bu noktada FIA’nın yapacak çok fazla şeyi yok gibi görünüyor. Aslında sessizlik, bu seriye yeni fanatikler çekmek için kullanılacak unsurlardan bir tanesi olacak.

Formula E 2014/2015 sezonunun bir sonraki Malezya’nın Putrajaya şehrinde 22 Kasım 2014 tarihinde gerçekleştirilecek. Toplam 10 yarışın koşulacağı sezon 27 Haziran 2015’te Londra’da yapılacak yarışla tamamlanacak.

İLGİLİ HABERLER