Ulaşım

Ford otomobil tasarımında sanal gerçeklikten yararlanacak

ford

Ford otomobil tasarımında sanal gerçeklik teknolojisinden yararlanmayı istiyor. Otomotiv devi, bu hedef doğrultusunda Gravity Sketch isimli bir aracı test etmeye başladı. Söz konusu araç, geliştiricilerin sanal gerçeklik ile üç boyutlu araç çizimleri yapmasını mümkün kılıyor ve hatırı sayılır bir zaman tasarrufu sağlıyor.

Otomobil tasarımcıları işe genellikle iki boyutta başlıyor. Ardından tarayıcıdan geçen bu tasarımlar, 3D yazılımları tarafından işleniyor ve gerçekte uygulanabilir olup olmadıklarına karar veriliyor. Gravity Sketch sayesinde ilk aşamayı tamamen baypas etmek ve doğrudan 3D aşamasına geçmek mümkün hâle geliyor. Bunun için sadece bir sanal gerçeklik başlığı ve kontrol cihazı kullanmak yeterli oluyor. Gravity Sketch sayesinde birkaç hafta devam eden bir sürecin birkaç saat içinde bitebileceği belirtiliyor.

Üç boyutlu bir çizim aracı kullanmak, geliştiricilere her açıdan çalışma imkanını veriyor. Böylelikle modeli en iyi görünüm için döndürmek mümkün hâle geliyor. Üç boyutlu modele içerden de bakabilecek olan tasarımcılar, otomobili sürücünün görüş açısından da şekillendirebilecek.

Ford’da tasarım müdürü olarak görev yapan Michael Smith, doğrudan 3D’ye geçiş yapmanın henüz tasarım aşamasındayken araca 360 derece bakma imkanı sağlayacağını belirtti.

Sanal gerçeklikle tasarlanmış bir otomobil satın almak için daha uzunca bir süre boyunca beklemek gerekiyor. Ancak Ford şu an için elindeki seçenekleri değerlendirmeyi istiyor gibi görünüyor. Şirket hâlihazırda beş farklı tasarım stüdyosunda Gravity Sketch’i test ediyor.

İLGİLİ HABERLER