Ulaşım

Ford 7 bin çalışanıyla yollarını ayırıyor

ford surucusuz otomobil

Dünya genelinde 70 bin çalışanı bulunan otomotiv devi Ford, bu çalışanların 7 biniyle yollarını ayıracak. Şirketin iş gücünde yapılacak yüzde 10’luk kesinti; farklı bölge, ülke ve yönetim seviyelerinde gerçekleştirilecek. İşten çıkarılacak 7 bin kişinin yüzde 20’sini kıdemli müdürler oluşturacak. Ford’dan verilen bilgiye göre, bu tercihin altında şirketin organizasyon yapısının düzleştirilecek olması yatıyor.

Ford’un Kuzey Amerika operasyonlarında görevli 800 kişinin işine son verilecek. Bu işten çıkarmaların 500’ü bugün itibarıyla gerçekleştirilecek. Kesinti süreci ağustos ayı itibarıyla tamamlanacak. Bazı taşeron çalışanlarla da yolların ayrılacağı belirtilirken, bunun kesin sayısı konusunda şu an için bilgi verilmiş değil. Ford işten çıkarmaların ağırlıklı olarak hangi birimde gerçekleştirileceği konusunda somut detaylar paylaşmasa da, ağırlığın Güney Amerika’da kamyon üretim biriminde gerçekleşmesi bekleniyor. Güney Amerika’da ticari kamyon pazarından çıkma kararı alan şirket, üretim tesisini de kapatacağını açıklamıştı. Maaşsız çalışanlar da hesaba dahil edildiğinde Ford’un dünya genelindeki toplam çalışan sayısı 200 bini aşıyor.

İş gücündeki bu kesinti, geçtiğimiz temmuz ayında CEO Jim Hackett tarafından açıklanan 11 milyar dolarlık yeniden yapılanma paketinin parçaları arasında yer alıyor. Hackett, CEO koltuğunu 2017’de üç yıl boyunca bu görevi yürüten Mark Fields’tan devralmıştı. Ford’un Hackett tercihinde Silikon Vadisi’yle yakın ilişkiler kurması önemli bir rol oynamıştı.

Ford bir süredir önümüzdeki dönemde yapacağı hamleler konusunda daha somut bilgiler paylaşıyor. Volkswagen ile küresel ölçekli büyük bir işbirliğine giden şirket, bu işbirliğinde kamyonet ve kamyonlara odaklı çalışmalar yürütecek. Otomom ve elektrikli otomobiller de bu iki dev şirket arasındaki işbirliğinin parçası olacak.

İLGİLİ HABERLER