Ulaşım

Ford CEO’su: Sürücüsüz otomobillerin gelişini abarttık

ford surucusuz otomobil

Ford CEO’su Jim Hackett‘in yaptığı bir açıklama; şirketin sürücüsüz otomobil çalışmalarında, en azından şimdilik, hedefleri aşağıya çektiğini düşündürüyor. Detroit Ekonomi Kulübü’nde gerçekleştirilen bir etkinlikte konuşan Hackett, ilk otomobillerde bazı sınırların olacağını belirtti. Bir zamanlar Ford’un sürücüsüz otomobil çalışmalarını da yöneten tecrübeli isim, “Sürücüsüz otomobillerin gelişini fazla abarttık” ifadesini kullandı.

Ford’un sürücüsüz otomobil filosunu 2021’de yola çıkarma planı hâlâ geçerli. Ancak bu otomobildeki otonom uygulamaların kapsamı, ilk etapta planlanandan daha dar olacak gibi görünüyor. Hackett, bu durumun sürücüsüz otomobillerin karmaşıklığından kaynaklandığını ifade etti.

Otomotiv devinin sürücüsüz otomobillerden sorumlu şefi Sherif Markaby, birkaç ay önce Ford’un sürücüsüz otomobil hizmetine dair planları hakkında bilgi vermişti. 2023’e kadar sürücüsüz otomobillere 4 milyar dolar yatırım yapmayı planlayan Ford, bunun 1 milyar dolardan fazlasını sanal sürücü sistemini oluşturacak Argo AI isimli şirkete aktaracak. Şirketin sürücüsüz otomobilleri Miami, Washington, D.C. ve Detroit’te test ediliyor.

Yıllardır pompalanan heyecanın ve yapılan büyük yatırımların ardından şirketler, sürücüsüz otomobillere dair beklentilerini çok yüksek tuttuklarını kabul etmiş gibi görünüyor. Uber, kısa süre önce sürücüsüz araç filosunun yollara çıkışının çok uzun zaman alabileceğini açıklamıştı. Waymo ise sürücüsüz taksi servisini faaliyete geçirse de, operasyon alanını ABD’nin Phoenix şehrinin küçük bir bölgesiyle sınırlı tutuyor.

Ford CEO’u beklentileri düşürse de, otonom sürüş teknolojisinin potansiyeline olan inancını koruyor. Hackett, sürücüsüz otomobil teknolojisini kullanıma sunduklarında teknolojinin çok güçlü olacağını dile getirdi.

İLGİLİ HABERLER