Teknoloji

Force Touch teknolojisi otomobil ekranlarına geliyor

iphone 6s force touch

Büyük dokunmatik ekranlar barındıran araç içi bilgi ve eğlence sistemleri, modern otomobillerin en önemli özellikleri arasında sayılıyor. Ancak bu ekranların sürücülerin dikkatini dağıtabileceği gerçeğini unutmamak gerekiyor. Sürücülerin ekranı hissetmesinin yaşanabilecek dikkat dağınıklığının önüne geçebileceğine inanan Synaptics, otomobil aksesuarı tedarikçisi Valeo ile güçlerini birleştirerek yeni bir otomobil ekranı geliştirdi.

Söz konusu ekran, Synaptics’in kuvvet ölçebilen ve dokunsal geri bildirim sağlayan ClearForce teknolojisini de barındırıyor. Söz konusu fikrin özünde, tek parmağı ve farklı kuvvetlerdeki dokunuşları destekleyen bir arayüz oluşturma isteği yatıyor.

Force Touch teknolojisinin başka bir versiyonu olarak nitelenebilecek ClearForce’u barındıran ekranları, hangi otomobil üreticilerinin kullanacağı henüz bilinmiyor. Bu ekranların bulunduğu araçların ne zaman yollarda olacağı konusunda bir şey söylemek de şu an için mümkün değil.

iPhone 6s gibi akıllı telefonlarda Force Touch, aşağıya kaydırma ve ekstra menüleri ortaya çıkarmak gibi işlemler için kullanılabiliyor. Dokunsal geri bildirimler sayesinde sürücülerin potansiyel dikkat dağınıklıklarına karşın kendilerini koruma şansı yükseliyor.

Apple, söz konusu teknolojiyi ilk olarak geçtiğimiz yıl piyasaya sürdüğü ilk akıllı saati Apple Watch’ta kullanmıştı. Söz konusu teknoloji, daha sonrasında Cupertino merkezli şirketin en yeni akıllı telefonları iPhone 6s ve iPhone 6s Plus’ta da cihaz sahiplerine sunulmuştu. Teknolojinin otomobil ekranlarına gelişi, önümüzdeki dönemde araç içi bilgi sistemlerine CarPlay ve Android Auto desteğinin ekleneceği de göz önüne alınınca biraz daha fazla anlam kazanıyor.

İLGİLİ HABERLER