Teknoloji

Flipboard Twitter’dan uzaklaşırken Mastodon’a kucak açıyor

flipboard mastodon

Flipboard, Twitter’ın Elon Musk’ın yönetimi altında giderek daha kaotik hale gelmesiyle birlikte Mastodon’a yönelen en son hizmet oluyor. Kurucusunun bir zamanlar Twitter’ın yönetim kurulunda yer alan Flipboard Mastodon gibi yeni yeni dikkat çekmeye başlayan bir sosyal ağı destekliyor.

Şirket, Mastodon’u ana uygulamasına entegre ettiğini duyurdu. Böylece kullanıcılar yayınlarına Twitter zaman akışında yaptıkları gibi göz atabilirler. Flipboard, kullanıcı kitlersi arasında daha geniş bir benimsemeyi teşvik etmek amacıyla kendi Mastodon örneğini de açtı.

Flipboard CEO’su Mike McCue’ye göre, getirilen iki yenilik, geçen yıl Mastodon tarafından popüler hale getirilen merkezi olmayan sosyal ağ protokollerini benimsemeye yönelik daha geniş bir planın ilk adımları niteliğini taşıyor. Flipboard, her ikisi de dışarıdaki geliştiricilere giderek daha fazla düşman hâle gelen Twitter ve Facebook gibi hizmetlerin “tescilli sosyal grafiklerine” güvenmek yerine Mastodon’a ve merkezi olmayan hizmetlerin geri kalanına güç sağlayan açık kaynak protokolü ActivityPub’a odaklanabilir.

McCue bir röportajda, “Flipboard’da ActivityPub’ı benimserken, Mastodon’daki herkesin Flipboard’da bir kullanıcıyı takip etmesine ve bir Flipboard dergisini takip etmesine ve bunun tersini yapmasına etkili bir şekilde izin vereceğiz.” diyor. “ActivityPub’ın sağladığı şey ortak, açık bir sosyal grafiktir.” Bu, Flipboard ve Mastodon gibi hizmetlerin, Tumblr gibi ActivityPub’ı benimseme taahhüdünde bulunan diğer platformlarla sonunda birlikte çalışabileceği, yani “Fediverse” ekosistemini oluşturabileceği anlamına geliyor.

Bir zamanlar Twitter ile olan derin bağları göz önüne alındığında, bu değişim özellikle Flipboard için dikkate değer görünüyor. McCue, 2010 ve 2012 yılları arasında Twitter’ın yönetim kurulunda görev yaptı. Hatta Twitter’ın bir keresinde uygulamayı satın almayı düşündüğü iddia edilmişti. Ancak şimdi McCue, Twitter’ın mevcut durumunun “tüm Twitter ekosisteminin savunucusu ve katılımcısı olan birçok insan için oldukça üzücü” olduğunu söylüyor.

Twitter, ücretsiz API’sini sonlandırmak üzere olduğundan, Flipboard’un hizmetle ilgili herhangi bir işlevi daha ne kadar sürdürebileceği net görünmüyor. McCue, Musk’ın şirketi devralmasından bu yana Twitter’a atıfta bulunarak, “Orada tam bir kaos var,” diyor. “Gördüğüm, [Flipboard’un] Twitter entegrasyonunun daha fazla sürdüğünü görmediğim yönündedir.”

İlginizi çekebilir

Flipboard Mastodon gibilerin büyümesine yardımcı olabilir

Ancak McCue, Mastodon ve Fediverse’i Musk’ın neden olduğu kaosa bir tür panzehir olarak tanımlıyor. “Bu insan topluluklarının birbirleriyle nasıl etkileşime gireceğini temelde bir kişinin dikte edebileceği bu dünyadan çıkmamız gerekiyor.” diyor.

Tabii ki, Mastodon’un Twitter’ın nispeten niş bir alternatifinden daha fazlası olup olmayacağına dair hâlâ sorular var. Platform, Musk’ın Twitter’ı devralma teklifini açıkladığı geçen ilkbahardan bu yana patlayıcı bir büyüme kaydetti, ancak büyüme o zamandan beri yavaşladı. Ve platformun merkezi olmayan doğası, yeni gelenler için kolay anlaşılır olmuyor. McCue, Fediverse’in hâlâ “Netscape anını” beklediğini kabul ediyor (Kendisi aynı zamanda 90’ların sonlarında Web 1.0 döneminin zirvesinde tarayıcı şirketinde yöneticiydi.), ancak diğer ana akım hizmetlerin Mastodon’a, hem de stratejik açıdan bakmaya başlayabileceğini tahmin ediyor.

McCue, “Önümüzdeki aylarda bizim gibi şirketlerin ActivityPub’ı entegre etmeye başladığını ve yayıncılara ve içerik oluşturuculara Fediverse’te bir varlık oluşturmaları gerektiğini savunduğunu göreceksiniz” diye tahmin ediyor. “Kritik kitleye ulaştığında… o zaman o Netscape anını yakalayacağını düşünüyorum.”

İLGİLİ HABERLER