Teknoloji

Flipboard, sosyal ağ sınırlarını aşarak Fediverse dünyasına adım atıyor

flipboard

Flipboard CEO’su Mike McCue’nin yakın tarihli duyuruları, dijital yayıncılık dünyasında yeni bir milat olacağının sinyallerini veriyor. Uzun süredir içerik keşfi ve curation konularında hizmet veren Flipboard, daha açık ve entegre bir sosyal medya platformuna doğru evriliyor. Flipboard’un bu adımları, mastodon.social gibi federatif ağlarla uyumlu yeni bir çağın başlangıcını müjdelerken, içerik oluşturucularının ve kullanıcıların etkileşim alanını genişletecek yenilikler içeriyor.

Fediverse: Yeni nesil İnternet modeli ve Flipboard’un rolü

Flipboard’un federatif internet stratejisi, içerik keşfetme araçlarının optimize edilmesi ve içerik moderasyon araçlarının geliştirilmesi üzerine kurulu. Flipboard için asıl soru, kullanıcıların Flipboard hesapları üzerinden içerik kürasyonu yapmalarını mı yoksa Mastodon gibi daha standart sosyal medya gönderileri için ayrı bir hesap mı kullanmalarını teşvik etmek olduğu oluyor. McCue, kişisel hesaplarını şimdilik koruduğunu ancak hesapların birbirleriyle ilişkisinin önemli bir mesele olduğunu vurguluyor. Fediverse kültürü ve arayüzü henüz tam anlamıyla çözülmemişken, McCue bu zamanların dalıp, soruları çözmenin doğru zaman olduğundan emin görünüyor.

Flipboard, kullanıcılarına iyi içerikler sunmak için küratörlere her zaman güvendi ve şimdi bu küratörler, içeriklerini sadece Flipboard içinde değil, fediverse’in dört bir yanına da aynı anda yayımlayabilecekler. Flipboard’un iddiası, kullanıcıları sadece kendi platformları içinde tutmak zorunda kalmadan en iyi okuma ve keşif araçlarını inşa edebilmek.

Şu an için, bu paylaşımlar tek yönlü işliyor. Fediverse’in vaadi, bir gönderiyi beğendiğinizde veya yanıt verdiğinizde, bunun da tüm uygulamalar ve hizmetler arasında derlenip senkronize edilmesi ancak Flipboard bunu tam anlamıyla tamamlamış değil.

McCue, bu büyük dönüşümle ilgili olarak, “Aslında tüm sosyal arka uç sistemimizi ActivityPub ile değiştiriyoruz,” diye belirtiyor. Flipboard’un yaptığı fediverse hamlesi, ağın en büyük kısmı haline gelmeden önce, Pixelfed ya da Mastodon gibi ActivityPub tabanlı bir platform olacak.

Bu süreçte, The Verge gibi sadece 25 hesap federasyon kapsamında yer alsa da, Flipboard Mart ayına kadar platformundaki her kullanıcıya fediverse’e hesaplarını açma ve herhangi bir fediverse hesabını Flipboard uygulaması içinden takip etme imkanı sağlamayı planlıyor. Bu hamleyle birlikte, Flipboard; makalelerin okunmasına yönelik tasarlanmış bir arayüzle, bite-sized gönderiler yerine, ActivityPub tabanlı bir platform gibi faaliyet gösterecek._marshaled

Flipboard’un attığı bu adım, kapsamsız haber yayınlayan Twitter kullanıcılarının aksine, yenilikçi bir keşif ve okuma deneyimi sunmayı vaat ediyor. Artık Flipboard üzerinden takip ettiğiniz dergiler ve Mastodon veya diğer fediverse içeriklerini alabileceğiniz herhangi bir yerden Flipboard hesabını takip ederek aynı içerik akışına erişebileceksiniz. Tek fark, Flipboard’un okuma uygulaması gibi daha fazla görünmesi ve Mastodon’un bir zaman çizelgesi gibi hissettirmesi olacaktır.

McCue’nin açıklamalarına göre, Flipboard’un kullanıcı deneyimini yeniden tanımlayarak sosyal medya geleceğine damgasını vurması an meselesi. Değişimin ve yeniliğin öncülüğünü yapan Flipboard’un fediverse yolculuğu, dijital içeriklerin kürasyonu ve paylaşımı alanında yeni bir döneme işaret ediyor.

Video: Huawei telefonlarında ve tabletlerinde Google Play Store ve diğer uygulamalar: Tüm detaylar burada

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER