Teknoloji

FIDO Alliance dizüstü bilgisayarlardan şifreleri kaldırmak için kolları sıvadı

fido-alliance-270916Yahoo’nun 500 milyondan fazla hesabın ele geçirildiğini doğrulaması, şifrelerin ne kadar güvenilir olduğunun da bir kez daha sorgulanmasına neden oldu. Şifrelerin yerini alabilecek yeni bir güvenlik sistemine duyulan ihtiyaç bir kez daha gündeme geldi. Lenovo’nun dizüstü bilgisayarlarına FIDO parmak izi doğrulama sistemini getireceğini açıklaması, bu ihtiyacı karşılamaya yönelik bir adım niteliği taşıyor.

Lenovo’ya bu süreçte Intel, Synaptics ve PayPal de eşlik ediyor. Lenovo’nun Intel’in güvenlikli işlemcilerine sahip dizüstü bilgisayarlarında Synaptics’in biyometrik parmak izi tarayıcılarıyla PayPal gibi FIDO uyumlu servislere şifreye ihtiyaç kalmadan giriş yapılabiliyor. Bu süreçte tüm güvenlik FIDO tarafından sağlanıyor. FIDO’nun güvenlik standartları teknoloji endüstrisinde de geniş ölçüde destekleniyor.

FIDO Alliance Lenovo ve PayPal öncülüğünde kurulmuştu

Tüm bu sürecin liderliğini ise Lenovo ve PayPal tarafından kurulan FIDO Alliance yapıyor. Birliği Google, Microsoft ve Bank of America gibi şirketler de destekliyor. Birlik, şifrelerden daha basit ancak daha güvenli doğrulama yöntemleri geliştirmeyi amaçlıyor. Şifrelerin yerini alabilecek farklı yaklaşımlar geliştiren şirket, bu amaç doğrultusunda biyometrik yöntemleri, USB anahtarlarını, ses ve yüz tanımayı değerlendirmeye almıştı.

Microsoft, Windows 10’a FIDO desteği ekleneceğini 2015’te açıklamıştı. FIDO Alliance’ın mevcut başkanı Dustin Ingalls’ın Microsoft’ta kimlik ve güvenlik operasyonlarından sorumlu genel müdür olması da şirketin FIDO’ya olan desteğini gösteriyor.

FIDO uyumlu dizüstü bilgisayarların çıkışı konusunda bir zaman verilmese de, CES 2017’de uyumlu bazı modellerin tanıtılması muhtemel gözüküyor.

İLGİLİ HABERLER