Manşetler

FBI iPhone kilidini aşmak için İsrailli şirketten yardım alıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

fbi iphone

FBI, 22 Mart Salı günü gerçekleşmesi beklenen duruşmaya çok kısa bir süre kala Apple ile olan davasının ertelenmesi için mahkemeye başvurmuştu. Başvuruda San Bernardino saldırısı zanlısına ait iPhone’un kilidinin aşılması için bir “dış kaynak” tarafından geliştirilen yeni bir yöntemden faydalanılabileceği belirtilmişti. Başvurunun ortaya çıkmasından bu yana teknoloji dünyası, bahsi geçen dış kaynağın hangi kurum olduğunu merak ediyordu. Sonunda bu sorunun cevabı ortaya çıktı.

Reuters ve Ynet’in haberlerine göre, mobil adli inceleme yazılımı geliştiren İsrail merkezli Cellebrite isimli şirket, FBI’a San Bernardino saldırısı zanlısı Syed Farook’un iPhone’una girebilmesi için yardım ediyor. Konuya ilişkin olarak şu an için her iki taraftan da bir doğrulama gelmiş değil.

Eğer iddia doğruysa, Cellebrite’ın FBI’a yardım etmesine pek şaşırmamak gerekiyor. 2013’te FBI ile tek kaynak sözleşmesi imzalayan şirket, kuruma mobil adli inceleme ve veri çıkarma konusunda yardım ediyor. FBI iPhone kilidini kaldırma konusunda doğrudan bu alanlarda desteğe ihtiyaç duyuyor.

Cellebrite’ın iPhone’un yerleşik güvenlik önlemlerinin etrafından nasıl dolaştığı konusunda şu an için somut bir bilgi bulunmuyor. Ancak uzmanlar, Cellebrite’ın NAND yansıtma tekniğinden faydalanmış olabileceğini belirtiyor. Söz konusu teknik, cihazın flaş belleğinin kopyalanması üzerine kurulu. Böylelikle kilit ekranı silinse bile cihazın yeniden önceki ayarlara döndürülmesi mümkün olabiliyor.

İLGİLİ HABERLER