Teknoloji

Facebook’tan kullanıcı gizliliğini güçlendirecek önemli değişiklik

facebook yuz tanima
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Facebook, yüz tanıma politikasında önemli bir değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. Sosyal ağ, şimdiye kadar fotoğraflardaki insanların yüzlerini varsayılan olarak tarıyordu. Ancak şirket önümüzdeki dönemde bu uygulamaya son verecek ve yüz tarama özelliğine katılımı kullanıcı isteğine bağlı hâle gelecek.

Sosyal medya devi, Yüz Tanıma gizlilik ayarını 2017’nin aralık ayında duyurmuştu. Şirket, bu seçeneği tüm kullanıcılara sunmaya başlıyor. Yüz Tanıma ayarı aktif hâle getirildiğinde, kullanıcılar etiketlenmedikleri fotoğraflarında bile Facebook’tan bildirim alıyor. Kullanıcılar kendilerini etiketleyebiliyor, etiketsiz olarak kalmaya devam edebiliyor veya fotoğrafın kaldırılması için talepte bulunabiliyor. Sosyal ağdan The Verge sitesine verilen bilgiye göre, aracın tüm kullanıcılara dağıtımının birkaç hafta içinde tamamlanması bekleniyor.

Yüz Tanıma ayarıyla henüz karşılaşmamış olan kullanıcılar, birkaç hafta içinde Haber Kaynağı’nda bir bildirimle karşılaşacak. Bu bildirim üzerinden özelliği aktif hâle getirmek mümkün olacak. Bildirimi gördüğünde herhangi bir eylemde bulunmayan kullanıcılar içinse Yüz Tanıma özelliği kapalı kalmaya devam edecek. Yüz Tanıma özelliği, Facebook’un ayarlar menüsü üzerinden kapatılabilecek veya açılabilecek.

Facebook yüz tanıma uygulamaları yüzünden sıkıntı yaşamıştı

Yüz Tanıma özelliği Etiket Önerileri’nin yerini alacak. Etiket Önerileri’ni aktif hâle getiren kullanıcıların ismi, başkaları tarafından yüklenen fotoğraflarda etiketlenmeleri için önerilebiliyor. Yeni Yüz Tanıma ayarı, Etiket Önerileri ile sunulanların kapsamını biraz daha genişletiyor. Facebook, özelliğin kapsama alanının sadece Facebook’a yüklenen fotoğraflarla sınırlı olduğunun altını çiziyor.

Facebook, yüz tanıma konusundaki uygulamaları ve tercihleri nedeniyle geçmişte çeşitli sıkıntılar yaşamıştı. Sosyal ağ, biyometrik verileri kullanıcı rızası olmadan topladığı ve sakladığı için aleyhinde alınan bir karara itiraz etmiş; ancak bu itiraz mahkeme tarafından reddedilmişti. Bu davayla ilgili süreç tamamlandığında Facebook’un milyarlarca dolar tazminat ödemek zorunda kalabilir.

İLGİLİ HABERLER