Teknoloji

Facebook Yeni Zelanda katliamıyla ilgili 1.5 milyon videoyu kaldırdı

Facebook Android uygulamasının performans artışını Afrika seyahatine borçlu

Facebook Yeni Zelanda katliamının ardından 24 saat içinde saldırıları gösteren 1.5 milyon videoyu sildiğini açıkladı. Sosyal paylaşım sitesi, bu videoların 1.2 milyonun yükleme anında tespit edilerek engellendiğinin altını çizdi.

Facebook konuyla ilgili duyuruyu bir tweet ile yaptı. Saldırının hemen ardından Yeni Zelandalı emniyet yetkililerinden gelen uyarının ardından harekete geçen şirket, teröristin Facebook ve Instagram hesaplarını kapatmıştı. Şirketin sözcüsü Mia Garlick, videonun vahşet içeriği göstermeyen düzenlenmiş versiyonlarının da kaldırıldığını açıkladı.

Viral hâle gelecek şekilde tasarlandığı anlaşılan saldırıda teröristin hazırladığı manifestoda ırkçı komplo teorilerinin yanı sıra Felix Kjellberg ve  Candace Owens gibi popüler isimlere yönelik referanslar da bulunuyor. Facebook, Instagram, Twitter ve YouTube’da 17 dakikalık bir video olarak da paylaşılan bu manifesto, söz konusu platformların bütün çabalarına rağmen yayılmış gibi görünüyor.

Katliamın ardından pek çok çevrimiçi platform alarma geçmişti. Facebook ve YouTube hızlı biçimde videoları kaldırmaya başlarken, Twitter da gecikmeli de olsa gruba katılmıştı. Reddit “r/watchpeopledie” isimli bir konu başlığını yasaklarken, Valve da Steam’de kullanıcı profillerinden teröristi öven paylaşımları kaldırmıştı.

Facebook Yeni Zelanda katliamının ardından yeni tartışmaların odağında

Facebook’un katliama ait 1 milyondan fazla videoyu kaldırması, sosyal ağda içerik yönetiminin ne kadar zorlu bir iş olduğunu gösteriyor. Sosyal bir yandan büyümesini sürdürmeye çalışırken, bir yandan da yasadışı, rahatsız edici ve saldırgan içeriklerin yayılmasına aracı olmasını engellemek için çaba sarfediyor. Ancak sosyal ağın sunduğu canlı yayın imkânı, bu tarz saldırıları gerçekleştiren teröristlerin vahşetlerini sergilemesini de mümkün kılıyor.

Facebook Yeni Zelanda katliamının ardından şiddet görüntülerinin yayılmasını engellemek adına ciddi bir çaba gösterse de, dünya liderleri sosyal ağın bu konudaki rolünü tartışmaya açmış durumda. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, canlı yayın özelliğiyle ilgili olarak Facebook’la konuşmayı istediğini açıkladı. İngiliz İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn ise şiddetin yayılmasını engellemek için sosyal medya şirketlerinin harekete geçmesi gerektiğini ve bu konuda yasal düzenleme yapılabileceğini ifade etti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER