Manşetler

Facebook ve Instagram iOS uygulamalarında belli edilen ücretsiz kullanım ve izleme ilişkisi

facebook instagram ios 14.5
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Facebook, Apple’ın iOS 14 gizlilik güncellemelerine karşı kampanyasına devam ediyor. Son olarak iOS uygulamasına, kullanıcılara diğer uygulamalardan ve web sitelerinden topladığı bilgilerin “Facebook’u ücretsiz olarak tutmaya yardımcı olabileceğini” söyleyen bir bildirim ekledi. Facebook’un bir iştiraki olan Instagram’ın iOS uygulamasında da benzer bir mesaj görüldü.

Teknoloji araştırmacısı Ashkan Soltani ilk olarak cumartesi günü yeni açılır pencere bildirimlerine dikkat çekti ve bunu aşağıda da görebileceğiniz bir tweet ile paylaştı. Facebook da konuyla ilgili olarak geçen hafta bir blog yazısı yayınlamıştı. Facebook’un reklamlar ve iş ürünlerinden sorumlu başkan yardımcısı Dan Levy’nin blog yazısına göre şirket, bildirimleri “eğitici ekranlar” olarak adlandırdı ve “kişiselleştirilmiş reklamlar için verileri nasıl kullandığımız hakkında daha fazla ayrıntı” sağladıklarını söyledi.

https://twitter.com/ashk4n/status/1388270878870310912

“iOS’un bu sürümü, reklamlarınızı iyileştirmek için bu cihazlardan bazı verileri izlemek için izin istememizi gerektiriyor. Bu cihaz ayarını açmazsanız, bu bilgilerin kullanımını nasıl sınırladığımızı öğrenin.” diye yazıyor ekranda. “Diğer uygulamalardan ve web sitelerinden aldığınız etkinliklerle ilgili bilgileri; size daha kişiselleştirilmiş reklamlar göstermek, Facebook’u ücretsiz tutmaya yardımcı olmak [ve] müşterilerine ulaşmak için reklamlara güvenen işletmeleri desteklemek için kullanıyoruz.”

iOS 14.5 dahil olmak üzere iOS 14’ün en son sürümlerindeki yeni katılım gösterme gereksinimleri, geliştiricilerin cihaz sahiplerinden Reklamverenler için Tanımlayıcıların (IDFA) uygulamalar arasında paylaşılmasına ve toplanmasına izin vermek için açık onay almasını gerektiriyor. Apple’ın yeni politikası uyarınca, uygulama geliştiricileri, kullanıcının uygulamanın onları izlemesine izin vermemeyi tercih etse bile, bir kullanıcının hedeflenen reklamlar için sağladığı diğer bilgileri kullanmaya devam edebilir, ancak bu bilgiler reklam izleme için başka bir şirketle paylaşılamaz.

Geliştiriciler katılım gösterme şartını aşmaya çalışırlarsa veya IDFA’yı bir e-posta adresi gibi başka bir tanımlayıcı bilgi ile değiştirmeye çalışırlarsa, bu uygulama katılım gösterme şartını ihlâl etmiş sayılacaktır. Kurallar, Apple’ın kendi uygulamaları için de geçerlidir.

Facebook iOS 14.5 ile gelen değişikliklere en fazla karşı çıkan şirket

Facebook, gizlilik değişikliklerinin müşterilere ulaşmak için Facebook’un reklam ağına güvenen küçük işletmelere zarar verebileceğini savunarak Apple’ın iOS 14 gizlilik güncellemelerini son zamanlarda açık ve sesli biçimde eleştiriyor. Basına yapılan açıklamalarda ve ABD’deki gazetelere verdiği ilanlarında Facebook, Apple’ın uygulamalar için yeni iş modellerini teşvik ettiğini, bu nedenle reklama daha az, aboneliklere daha çok bel bağladığını ve bunun da Apple’a bir komisyon alma imkanı doğuracağını söyledi.

Ancak “Facebook / Instagram’ı ücretsiz tutma” taktiği, Facebook’un şirketin “ücretsiz ve her zaman ücretsiz olacağını” belirten ve uzun süredir devam ettirdiği sloganına ters düşüyor gibi görünüyor. Elbette Facebook, bu sloganı 2019’da ana sayfasından sessizce kaldırdı ve CEO Mark Zuckerberg, 2018’de ABD Kongresi önünde ifade verdiğinde Facebook’un ücretli bir sürümünün gelecekte gelebileceği fikrini göz ardı etmedi. “Facebook’un her zaman ücretsiz bir sürümü olacak.” diyerek buna bir açık kapı bırakmıştı.

Mark Zuckerberg Apple’ı Facebook’un en büyük rakiplerinden biri olarak nitelendirmişti

Zuckerberg, Facebook’un geçtiğimiz ocak ayınıdaki gelir telekonferans toplantısı sırasında Apple’ı şirketin en büyük rakiplerinden biri olarak nitelendirmişti. Zuckerberg, “Apple, uygulamalarımızın ve diğer uygulamalarımızın çalışma şekline müdahale etmek için baskın platform konumunu kullanmak için her türlü teşvike sahiptir ve bunu kendi uygulamalarını tercih etmek için düzenli olarak yaparlar.” dedi. “Bu, yaklaşan iOS 14 değişiklikleri de dahil olmak üzere dünya çapında milyonlarca işletmenin büyümesini etkiliyor.”

İLGİLİ HABERLER