Teknoloji

Facebook ile arkadaşlarınızın uyku düzenini takip edebilirsiniz

facebook hizmet türkiye

facebook uyku düzeni

Danimarka’da yaşayan bir yazılım geliştiricisi, Facebook’taki aktivite verilerini kullanarak arkadaşlarının uyku düzenini takip edebileceği bir araç geliştirdi. Søren Louv-Jansen tarafından geliştirilen araç, Facebook’un ana uygulamasında ve Messenger’da depoladığı zaman damgalarından faydalanıyor. Pek çok kullanıcı sabah kalktığında ve akşam yatarken sosyal paylaşım sitesini kontrol ettiği için Louv-Jansen’in Facebook tarafından saklanan verilerle arkadaşlarının uyku düzenini takip etmesi mümkün oluyor. Ancak bunun Facebook’u sıklıkla kontrol edenler için geçerli bir araç olduğunu belirtmek gerekiyor.

Uyku düzeni takip aracının kaynak kodunu geçtiğimiz hafta GitHub üzerinden paylaşan Louv-Jansen, kodun işleyişi için gerekli bilgileri de Medium’da yayınladığı yazı aracılığıyla verdi. Yazılım, Facebook’un kullanıcı aktiviteleri veri tabanını her 10 dakikada bir kontrol ediyor. Bu aracın topladığı verileri grafiğe döken Louv-Jansen, arkadaşlarının genel uyku düzenleri üzerine bazı sonuçlara ulaştı. Hafta içi arkadaşlarının uykularının genellikle “düzenli” olduğunu belirten yazılımcı, hafta sonları ise arkadaşlarının uyudukları zamanların ve uyku sürelerinin biraz değiştiğini dile getirdi.

Facebook uyku düzeni takibi için kendi verilerinin kullanılmasından pek hoşnut değil. The Washington Post’a konuşan Louv-Jansen, sosyal paylaşım sitesinin hizmet koşulları ihlali uyarısında bulunduğunu ve kendisinden aracın kullanımını teşviği bırakmasını istediğini belirtti.

Bu talebi reddeden Danimarkalı yazılımcı, halen GitHub’da bulunan araç sayesinde herkese açık bilgilerden ne kadar çok kişisel bilgiye erişildiğini göstermeyi amaçladığını dile getirdi. Amacının arkadaşlarını casus gibi gözetlemek olmadığını söyleyen Louv-Jansen, insanların gittikleri her yerde dijital izler bıraktıklarından haberdar olmalarını istediğini sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER