Teknoloji

Facebook koronavirüs etkisine rağmen gelirini artırdı

facebook konum android

Facebook, 2020’nin ilk çeyreğine ait finans raporuyla koronavirüs salgınının platformları üstündeki etkisini net biçimde gözler önüne serdi. Salgın döneminde sosyal medya devinin kullanıcı sayısı artsa da, reklam gelirindeki düşüş endişe yaratmışa benziyor.

Facebook’un bir önceki çeyrekte 1.66 milyar olan ortalama günlük aktif kullanıcı sayısı, mart ayı itibarıyla 1.73 milyarı geçti. Şirketin Facebook, Instagram, Messenger ve WhatsApp’tan oluşan “uygulama ailesinin” günlük aktif kullanıcı sayısı ise 2.36 milyarı buldu. Bu uygulama grubunun aylık aktif kullanıcı sayısı ise ilk kez 3 milyara ulaştı.

Bu kullancı artışı Facebook açısından işlerin yolunda olduğunu düşündürse de, şirket reklam talebindeki belirgin düşüşten dolayı endişeli görünüyor. Benzer bir endişeyi geçtiğimiz gün finans raporunu yayınlayan Google da paylaşmıştı. Facebook, kullanımdaki artışa rağmen reklam gelirinde düşüş yaşanabileceği uyarısını daha önce de yapmıştı.

Şirketin söz konusu açıklamasında şu ifadeler kullanılmıştı: “COVID-19 salgınından bizim işlerimiz de etkilendi. Diğer tüm şirketler gibi, biz de daha önce benzerini görmediğimiz bir belirsizlik dönemiyle karşı karşıyayız. İş performansımızın kontrolümüzün dışındaki konulardan etkilenmesi muhtemel görünüyor. ‘Evde kal’ kararlarının süresi ve etkisi, dünya genelindeki ekonomik teşviklerin verimliliği ve kur dalgalanmaları, bu konular arasında sayılabilir.”

Facebook koronavirüs salgınının olumsuz etkilerine rağmen, gelirini bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 18 oranında artırdı. Şirket yılın ilk çeyreğinde kasasına 17.7 milyar dolar koydu.

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, gelirlerdeki yavaşlamaya rağmen platforma yönelik yatırımların durdurulmayacağının altını çizdi. Zuckerberg, “Pek çok şirketin yapacağı gibi frene asılmak yerine inşa etmenin ve yatırımı sürdürmenin önemine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER