Teknoloji

Facebook karantina trafiğini yönetmek için fazla mesai yapıyor

facebook veri sızıntısı avrupa birliği ürün geliştirme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Facebook, küresel koronavirüs salgınının neden olduğu karantina döneminde pek çok servisinin kullanım oranlarının büyük ölçüde arttığını açıkladı. Bu artışlar özellikle Facebook’un henüz üzerinden para kazanmaya başlamadığı platformları etkilerken; şirket, koronavirüse karşı daha sert önlemler alan ülkelerde reklam gelirlerinin düştüğüne dikkat çekti. Bu durum, Facebook’u platformun işleyişini korumak adına çeşitli adımlar atmak zorunda bırakmışa benziyor.

Facebook’tan verilen bilgiye göre, İtalya’da koronavirüs salgınının yayılmasının ardından ülkede şirketin servislerinde geçirilen zaman yüzde 70 oranında arttı. Facebook ve Instagram’daki canlı yayın izleme sayıları yükselirken; insanların eskiye kıyasla çok daha fazla grup görüşmesi yaptığı ve mesajlaşma oranlarının da “roket gibi fırladığı” ifade edildi. Messenger ve WhatsApp’ta benzer bir etkinin virüsten etkilenen diğer ülkelerde de görüldüğü belirtildi.

Hâlihazırda personelinin çok büyük bir kısmını evden çalıştıran Facebook’un bu durumu yönetme konusundaki çabaları ise zaman zaman zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Kullanım oranlarındaki artışlar, bazı servisleri yönetebilmek adına çeşitli adımlar atmayı zorunlu hâle getiriyor. Sistemleri verimli kullanmak adına bazı ülkelerde Instagram ve Facebook’taki bit oranları aşağıya çekilirken, şirket olması muhtemel sorunlara ilişkin senaryoları da test ediyor.

Facebook’tan yapılan açıklamada, şirketin uygulamalarını çalışır vaziyette tutmak için ciddi bir mesai harcadığı ifade edildi. Şirketin uygulama ve servisleri, hem insanların sevdikleriyle iletişim kurabilmesi hem de iş veya eğitimin sürmesi açısından önem taşıyor.

Facebook karantina döneminde doğru bilgiye ulaşılmasına da yardımcı oluyor

Facebook bir taraftan da küresel koronavirüs salgınıyla ilgili doğru bilgilerin yayılması için çalışıyor. Ana sayfasına COVID-19 Bilgi Merkezi isimli bir bölüm ekleyen sosyal ağ, WhatsApp’ta da Dünya Sağlık Örgütü’nün botuyla doğru bilgilere ulaşılmasına yardımcı oluyor.

Facebook karantina döneminde iş yükü artan tek teknoloji şirketi değil. Dünyanın önemli bir kısmının işlerini yürütmek için dijital araçlara yönelmesi, pek çok servisin trafiğini ciddi ölçüde artırdı. Okulların ve şirketlerin evden eğitim ve çalışmaya geçişi, özellikle video odaklı servislerin trafiğinde büyük bir artışı beraberinde getirdi.

İLGİLİ HABERLER