Teknoloji

Facebook kendi donanımları için işletim sistemi geliştiriyor

facebook haber kaynağı

Facebook bir gün Google’ın Android’ine olan bağlılığını azaltacak olan kendi işletim sistemini geliştirmek için çalışıyor. The Information‘ın haberine göre, geliştirme çalışmaları Windows NT işletim sisteminin geliştirilmesinde de önemli rol oynamış olan bir Microsoft emektarı Mark Lucovsky’nin liderliğinde yürütülüyor.

Haberde yeni işletim sisteminin nasıl kullanılabileceğine dair kısıtlı bilgi veriliyor. Ancak Facebook’un hem Oculus hem de Portal cihazlarının şu anda Android’in modifiye edilmiş versiyonuyla çalıştığı kaydediliyor. Facebook’un AR ve VR yöneticilerinden biri olan Ficus Kirkpatrick, Facebook’un gelecek donanımının Google’ın yazılımına ihtiyaç duymamasının mümkün olduğunu söyledi. Böylelikle Google’ın Facebook’un donanımı üzerindeki kontrolü de tamamen ortadan kalkacaktır.

Facebook’un donanımdan sorumlu şefi Andrew Bosworth ise, “Gelecek neslin bizim için yeri olduğundan gerçekten emin olmak istiyoruz.” dedi. “Durumun bu olduğundan emin olmak için piyasaya veya rakiplere güvenebileceğimizi düşünmüyoruz. Ve bu nedenle bunu kendimiz yapacağız.”

Oculus ve Portal cihazlarının yanı sıra, Facebook artırılmış gerçeklik gözlükleri üzerinde de çalışıyor. Bosworth’e göre, “Orion” kod adını taşıyan bu gözlükler en erken 2023 yılında çıkacak. Aynı yıl Apple’ın da kendi AR gözlüklerini çıkarmasını bekliyoruz. Facebook’un gözlükleri için bir beyin kontrol arayüzü üzerinde çalıştığı da belirtiliyor. Böylelikle kullanıcılar bu cihazı düşünceleriyle kontrol edebilecekler.

Haberde Facebook’un gelecekteki donanımında Apple ile benzer bir yaklaşıma sahip olacağı söyleniyor. Kendi işletim sistemini geliştirmenin yanı sıra, şirketin kendi özelleştirilmiş yonga tasarımını geliştirdiği Bloomberg ve Financial Times tarafından öne sürülmüştü. Aynı zamanda şirket, bu yılın başlarında bir sesli asistan üzerinde çalıştığını doğrulamıştı.

Facebook’un kendi işletim sistemini geliştirmeye yönelik en son hamlesinin pek de başarılı olmadığını hatırlatalım. Bu girişimin sonucunda HTC tarafından üretilmiş ve 2013 yılında çıkarılmış telefonda Android’in ayıklanmış bir versiyonu çalışıyordu. O zamanlar Facebook markası henüz çeşitli gizlilik skandalları nedeniyle popülaritesinden eksiltmemişti, bu nedenle telefonu sosyal haber kaynağı ile doldurmak çok da tepki toplamıyordu. Ancak yeni yazılım denemesinde Facebook’un insanları ikna edebilmesi için zorlu bir yolu aşması gerekecektir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER