Teknoloji

Facebook Home’u geliştiren ilk ekip dağıldı

facebook-home-201213

Facebook’un Android telefonları için geliştirdiği ve kullanıcıların Facebook uygulamasını açmaksızın, kilit ekranı ve ana ekran üzerinden Facebook fotoğraflarına ve arkadaşlarına erişmesini sağlayan ana ekran uygulaması Facebook Home’un başarılı bir proje olduğu söylenemez. Android cihaz sahiplerinin bir türlü kabullenemediği uygulama geçtiğimiz ocak ayından bu yana herhangi bir güncelleme de görmemişti.

Görünüşe göre, Facebook çatısı altındaki Home ekibi bu tablo karşısında fazla devam edememiş. New York Times’ın Bits blogunda yayınlanan bir habere göre Facebook Home’u geliştiren orijinal ekip dağılmış, ancak Home yaşamaya devam ediyor. Bu haberin çıkmasının ardından farklı kaynaklar Facebook ile bağlantı kurmuş ve aldıkları cevap bunları doğrular nitelikteymiş. Home için çalışan bir ekip mevcut ve uygulamayı desteklemeye devam ediyor.

Home yaşamaya devam ediyor olsa da, geleceğini kestirmek hâlâ güç olsa gerek. Şirket şimdiye kadar mobil alanda birçok farklı uygulamayla şansını denedi, ancak bunlar içinde sivrilen ve ses getiren bir uygulama olduğunu söyleyemeyiz. Facebook’un Snapchat klonu olan uygulaması Poke bu yılın başlarında sonlandırmıştı. Kamera olarak adlandırılan uygulamaya verilen önem de Instagram’ın satın alınmasından ssonra bitmişti. Bu arada Facebook’un Facebook Home’u yüklü olarak satışa sunduğu akıllı telefon HTC First de çok kabul görmedi.

Tabii ki, bu gelişmelerin hiçbiri Facebook’un mobil ortamda batırdığı anlamına gelmiyor. Örneğin Paper olarak adlandırılan ve kullanıcılara Haber Kaynağı’nı Flipboard benzeri bir kullanıcı arayüzüyle sunan uygulama oldukça kullanışlı görünüyor. Ayrıca geçtiğimiz günlerde Türkiye’de de indirilmeye sunulan Slingshot uygulaması da eskimeye yüz tutmuş bir alana getirilen havalı bir yaklaşım olarak dikkat çekiyor.

Ne var ki, Home Facebook’un oldukça iddialı olduğu bir projeydi ve uygulamalardan öte, ana ekrana, kullanıcıların telefonlarında en fazla kullandığı alana sosyalliği getirmek ve her an kullanıcıların yanında olmayı amaçlıyordu. Görünen o ki, kullanıcılar bu deneyimi çok fazla benimsemedi. Yine de, Facebook bir umutla bu projeyi açık tutmayı sürdürüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER