Teknoloji

Facebook’tan Hindistan pazarındaki hedefleri için önemli yatırım

facebook abd

Facebook, Hindistan pazarına ne kadar önem verdiğini gösteren önemli bir yatırıma imza attı. Sosyal medya devi, çok uluslu holding Reliance Industries‘in çatısı altındaki Jio Platforms’un 5.7 milyar dolar değerindeki hissesini satın aldı. Jio geniş bant, mobil hizmetler ve e-ticaret platformları gibi alanlarda faaliyet gösteriyor. 5.7 milyar dolarlık yatırımla birlikte Jio’nun yaklaşık yüzde 10’una sahip olan Facebook, şirketin en büyük azınlık hissedarı olma unvanını da kazandı.

Facebook’un Hindistan’daki mevcut varlığının temelinde büyük ölçüde WhatsApp bulunuyor. Hindistan’da 400 milyondan fazla kişi, WhatsApp üzerinden iletişim kuruyor. Bu da Hindistan’ı WhatsApp kullanımında dünyanın bir numarası yapıyor.

Şirketin gelirlerden sorumlu şefi David Fischer ve Hindistan’dan sorumlu başkan yardımcısı Ajit Mohan’ın imzasıyla yayınlanan blog yazısında, Facebook’un bu yatırımdaki amaçlarından birisinin de küçük işletmelere ulaşmak olduğu belirtildi. Yazıda WhatsApp’ın Hintlerin günlük yaşamında önemli bir yer edindiği; pek çok Hintçe lehçesinde WhatsApp’la ilgili ortak ifadelerin bulunduğu da vurgulandı.

Söz konusu yazıda şu ifadeler de yer alıyor: “Jio ile olan işbirliğimizin odak noktalarından birisi, insanların ve işletmelerin giderek büyüyen dijital ekonomide daha verimli şekilde faaliyet göstermesine yardımcı olmak. Örneğin, Jio’nun küçük işletmelere yönelik girişimi JioMart ve WhatsApp’ın gücünü birleştireceğiz. Böylelikle insanların pürüzsüz bir mobil deneyimle işletmelere ve mağazalara bağlanması ve rahatça alışveriş yapması kolaylaşacak.”

Facebook ve Jio’nun büyük ortağı konumundaki Reliance’ın Hindistan için WeChat tarzı bir “süper uygulama” geliştirmeyi istediği söyleniyor. Tencent’in sahibi olduğu WeChat, Çin’de 1 milyardan fazla kişi tarafından kullanılıyor ve ülkede pek çok küçük işletme ödeme, promosyon ve iletişim için WeChat’ten yararlanıyor.

İLGİLİ HABERLER