Teknoloji

Facebook’un birleştirme planlarına FTC tehdidi

facebook koyu renk modu
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

ABD Federal Ticaret Komisyonu‘nun (FTC), Facebook hakkındaki bir ihtiyati tedbir kararı talebini gündeme aldığı söyleniyor. Söz konusu talebin nedeni ise Facebook’un WhatsApp, Facebook Messenger ve Instagram‘ı birleştirme planları. Söz konusu iddiayı The New York Times ve The Wall Street Journal gündeme taşıdı.

FTC, geçtiğimiz yaz sosyal medya devi hakkında başka bir soruşturma başlatmıştı. Söz konusu soruşturma, Facebook’un politikalarının rekabete aykırı olduğu gerekçesiyle açılmıştı.

Sosyal ağ, çatısı altındaki platformların mesajlaşma altyapısını birleştirme konusundaki niyetini 2019’un ilk günlerinde açıklamıştı. Bu birleştirme sonucunda 2.7 milyar kişinin birbirlerine üç servisten herhangi birini kullanarak özel ve şifrelenmiş mesajlar göndermesi mümkün oluyor.

Facebook’tan o dönemde yapılan açıklamada şu ifadeler kullanılmıştı: “Sosyal iletişim konusunda insanlar için giderek daha önemli hâle gelen ‘özel mesajlaşma’ yaklaşımına uygun bir temel oluşturmak istiyoruz.”

FTC’nin en temel endişesi, Facebook’un Instagram gibi uygulamaları satın almasının sosyal medya sektöründeki rekabeti azaltması. Komisyon, Facebook’un bu uygulamaları kendi sistemine sıkı şekilde entegre etmesinin olası bir ayrılığı daha da zor hâle getireceğine dikkat çekiyor.

Sosyal ağ, FTC’nin tekel soruşturmasını geçtiğimiz yaz açıklamıştı. ABD Adalet Bakanlığı, ABD Kongresi ve pek çok eyalet yönetimi; Facebook’u rekabete aykırı uygulamalar konusunda mercek altına almış durumda. Bu incelemeler nedeniyle Facebook’un Houseparty sohbet uygulamasını satın almaktan vazgeçtiği söyleniyor.

Cambridge Analytica skandalı ve diğer gizlilik skandalları, Facebook’un başını son yıllarda sürekli olarak ağrıtıyor. Eleştirmenler, Facebook’un Instagram ve WhatsApp’ı satın alarak bir tekel oluşturduğunu ve bu tekelin kırılması gerektiğini belirtmişti.

Facebook sosyal medyanın üçte ikisini kontrol ediyor

2018 itibarıyla Facebook’un küresel sosyal medya pazarındaki payı yüzde 66 seviyesine ulaşmış durumda. Pinterest ve Twitter’ın payları ise yüzde 11 seviyesinde seyrediyor. Facebook, 2018’i 22.1 milyar dolar net kâr ile tamamlamıştı.

FTC’nin şu anda Facebook için bir ihtiyati tedbir veya ayrılık kararı çıkarması pek kolay görünmüyor. Öncelikle Facebook’un tekel yasalarını ihlâl ettiğinin kanıtlanması gerekiyor. Ardından resmi oylamada FTC üyelerinin çoğunluğunun ayrılıktan yana oy kullanması gerekiyor. Ancak komisyonun henüz ihtiyati tedbir konusunda da bir karar vermediğini hatırlatmakta fayda var.

İLGİLİ HABERLER