Teknoloji

Aşı karşıtları Facebook’un yasağını deldi

facebook almanya koronavirüs

Facebook, aşı karşıtlarıyla mücadele için geçtiğimiz yılın başlarında harekete geçmiş ve bu yönde fikirleri savunan grupların reklamlarını yasaklamıştı. Ancak bazı aşı karşıtı grupların reklamları, Facebook’un filtresini aşmayı başarmışa benziyor.

Buzzfeed’in haberine göre; Earthley isimli bir alternatif tıp şirketi, hem Facebook’ta hem de Instagram’da boğmaca aşısı yerine kendi çözümünün kullanılmasını öneren reklamlar yayınladı.

Söz konusu reklamlar, Facebook’un kurallarını açık şekilde ihlâl ediyor. Sosyal medya devi, aralarında aşı karşıtlığının da bulunduğu konularda uzman kuruluşlar veya veri doğrulama organizasyonları tarafından onaylanmayan iddiaların bulunduğu reklamların yayınlanmasına izin vermiyor. Earthley’nin reklamları özelinde, reklamdaki bilgilerin Dünya Sağlık Örgütü veya benzer bir kuruluş tarafından onaylanması gerekiyor. Earthley, başka hesaplar ve gruplar üzerinden de Facebook’ta açık bir şekilde aşı karşıtlığı yapıyor.

Facebook iddiaya karşı çıkıyor

Facebook’un Engadget sitesine gönderdiği açıklamada ise bu yoruma karşı çıkılıyor. Şirket, Earthley tarafından verilen reklamların kurallarını ihlâl etmediğini belirtti. Konu hakkında detaylı bilgi vermeyen sosyal ağ, Earthley’nin reklamlarını göstermeye devam ediyor.

Söz konusu reklamlar, hem Facebook’un reklam politikalarının yetersizliğini hem de sosyal ağın asılsız iddiaların yayılmasını engelleme konusundaki sıkıntılarını ortaya koyuyor. Bir reklamın Facebook’un politikalarına aykırılığı açıkça belli olmasına rağmen, zorluk yaşamadan sosyal ağda görüntülenebileceği de anlaşılıyor.

İLGİLİ HABERLER