Teknoloji

Facebook Android üzerinde telefon görüşmesi ve mesaj verilerini toplamış

facebook

facebook androidFacebook Android uygulamasını uzun süredir kullananların yıllar boyunca yaptıkları her telefon görüşmesinin ve gönderdikleri her kısa mesajın kaydının sosyal paylaşım sitesi tarafından tutulmuş olması muhtemel görünüyor. Ancak bunun kulağa geldiği kadar kötü bir şey olmadığını hemen belirtmek gerekiyor.

Sosyal paylaşım sitesinin Android üzerinde kullanıcılarının arama ve mesaj kayıtlarını tuttuğunu ilk olarak yazılım geliştiricisi Dylan McKay fark etti. Facebook’un ayarlar bölümündeki Genel başlığı üzerinden hesap verilerini indiren McKay, konuşma ve mesaj kayıtlarına bu verilerin içinde rastladı. McKay’in bu keşfi, daha sonra Ars Technica tarafından da doğrulandı. Aynı bilgilere Ars Technica ekibi tarafından yapılan veri indirme işleminin ardından da ulaşıldı.

Cambridge Analytica skandalının patlak vermesinin ardından zor günler yaşayan Facebook’un en son istediği şeyin veri gizliliğiyle ilgili yeni bir sorun olduğu söylenebilir. Ancak yapılan incelemeler, Facebook’un bu kayıtları bilinçli bir biçimde tutmadığını işaret ediyor. Söz konusu bilgilere Android’in izin yapısı üzerinden erişen şirketin bunu kullanıcıların iznini alarak gerçekleştirdiği anlaşılıyor.

Ars Technica’da yer alan habere göre; Android Jelly Bean sürümünün yayınlanmasından önce Facebook’a kişilerine erişim izni veren kullanıcılar, istem dışı olarak arama ve mesajlara erişim için de izin vermiş oldu. Uygulama, Google 2017’nin ekim ayında Android API 4.0’ın onayını kaldırana kadar veri toplayabildi. Ancak söz konusu tarihin ardından bu sorun ortadan kaldırıldı. iOS kullanıcıları ise bu durumdan hiç etkilenmedi. Zamanı geri döndürmek mümkün olmadığı için Facebook Android uygulaması kullanıcılarının önünde en iyi seçenek olarak kişi listesi verilerini Facebook’tan kaldırmak duruyor.

İLGİLİ HABERLER