Teknoloji

Facebook Afrika’nın etrafını veri kablolarıyla saracak

facebook abd

Facebook ve Google, dünya üzerinde internet erişimi bulunmayan 3.8 milyar kişiyi internete bağlamak için yarışıyor. Mark Zuckerberg ve arkadaşları, bu görev doğrultusunda rotalarını Afrika’daki internet değişim noktalarına (IXP) çevirmiş durumda. Facebook’un drone’ları kullanarak ücra noktalara internet bağlantısı götürme projesinin fişi bu yılın başlarında çekilmişti. Facebook’un son hamlesi, bölgede faaliyet gösteren sivil toplum örgütü Internet Society’nin çalışmalarıyla da örtüşüyor. Internet Society, Afrika’da yerel bir internet altyapısı oluşturmak için çalışıyor.

İnternet değişim noktalarında sağlayıcı ekosisteminin masraflarını karşılayan iki internet operatörü arasındaki trafik yönlendirmesi yapılıyor. Bu noktaların ekonomisi ve internet altyapıları gelişmiş ülkelerde bulunması ise temel problem olarak öne çıkıyor. Mevcut duruma göre, Afrika’daki ülkelerin yüzde 42’sinde bir değişim noktası bulunmuyor. Bu da söz konusu ülkelerdeki trafiğin sınırlar ve hatta okyanuslar arasında yönlendirilmesine ve bağlantı hızının düşmesine neden oluyor.

Facebook ve Internet Society, Afrika’daki internet değişim noktalarının sayısını artırmak için birlikte çalışacak. Buna ek olarak, mevcut noktaların da kapasiteleri artırılacak. Afrika’da artan talebin karşılanması için geliştirmeye, eğitime ve topluluk etkileşimine önem verilecek.

Facebook, Telecom Infra Project’in sayıları 500’ü aşan üyeleri arasında bulunuyor. Söz konusu girişimle teknoloji endüstrisindeki şirketler kırsal bölgelerdeki internet altyapısını geliştirmek için çalışıyor. Facebook’a bu çalışmalarında başka büyük isimlerin eşlik edip etmeyeceği ise zamanla görülecek.

İLGİLİ HABERLER