Teknoloji

Ethereum bundan sonra çok daha az enerji tüketecek

bitcoin ethereum

İkinci en büyük kripto para birimi olan Ethereum, enerji taleplerini azaltarak hisse ispatı aşamasına geçti. 2016’dan beri çalışmaları sürmekte olan geçiş, ortalama Ethereum kullanıcısı için pek bir şey değiştirmeyecek, ancak kripto para madencilerini devre dışı bırakıyor.

Geçiş, Bellatrix yükseltmesinin etkinleştirildiği 6 Eylül’de başladı. Paris yükseltmesini tetikleyen Terminal Toplam Zorluk blokunun madenciliğinden sonra artık tamamlanmış oldu. Teknik kısım bittiğine göre, bundan sonra neler olacağını göreceğiz.

Önümüzdeki zaman döneminde hatalar, korsan saldırı girişimleri ve fiyat istikrarsızlığı gibi durumlarla karşılaşma ihtimali bulunuyor. Ayrıca, madenciler tarafından farklı zincirlerde birden fazla Ether sürümünün oluşturulması ve bununda da kafa karışıklığına ve dolandırıcılık için olgunlaşmış bir ortama neden olması muhtemel görünüyor.

Birleştirmeden önce Ethereum, dünyanın dört bir yanındaki bilgisayarların zincire yeni bir blok ekleyebilmek amacıyla işlemleri çözmek için yarıştığı iş ispatı sürecinde çalışıyordu. Bu, enerji açısından oldukça verimsizdi, çünkü tüm bu madenciler aynı anda işlemleri çözmek için rekabet ediyorlardı, ancak yalnızca biri kazanabilirdi; diğerlerinin harcadığı tüm enerji boşa gitti. Hisse ispatı ise Ethereum’larını teminat olarak koyan doğrulayıcılara sahiptir. Yanlış davranırlarsa, hisselelerini elde ettikleri Ethereum’u kaybederler.

Ethereum Vakfı, geçişin enerji maliyetlerini yüzde 99’dan fazla oranda azaltacağını düşünüyor. Birleştirme, 2017’den bu yana defalarca ertelendi ve bu da söz konusu durumun bir hayal ürünü olduğu tartışmalarına neden olmaya başlamıştı.

İLGİLİ HABERLER