Teknoloji

Estonyalılar internetten oy vermeye alışıyor

estonya

Estonya seçim teknolojisi konusunda dünyanın geri kalanından daha önde gibi görünüyor. Pek çok ülkede hâlâ eski usullerle oy kullanılırken, Estonya’da kısa süre önce gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde seçmenlerin yüzde 44’ü oylarını internet üzerinden verdi.

2009’da gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Estonyalı seçmenlerin yüzde 16’sı oylarını internet aracılığıyla kullanmıştı. Estonya’nın son 20 yıl boyunca devleti dijital hâle getirmek için yaptığı çalışmaları düşününce bu tabloya şaşırmamak gerekiyor.

Estonya’da elektronik oy kullanma deneyimi 2005’te başlamıştı. Bunun için çipli kimlik kartları ve elektronik okuyucular kullanılmıştı. 2011’de özel bir SIM kart ve PIN koduyla, cep telefonuyla oy vermek de mümkün hâle gelmişti. Bu da elektronik ortamda oy verme oranını artırmıştı. Seçmenlere gerçek seçim gününden önce oy kullanma imkânını sunan sistemde verilen oylar, gerçek seçim gününe kadar değiştirebiliyor. Seçmenler verdikleri oyların kaydedilip edilmediğini de kontrol edebiliyor.

Diğer ülkelerin çevrimiçi oy verme teknolojisine geçişi ise bu kadar kolay olmayabilir. Estonya oldukça küçük bir ülke ve son seçimlerde oy kullanan kişi sayısı 561 bin 131. Buna ek olarak, Estonya’nın seçimlere müdahale konusunda ABD veya Batı Avrupa ülkeleri kadar çekici bir hedef olmaması da işleri kolaylaştırıyor. Araştırmalar sonucunda sistemde bulunan açıkların kapatılması sayesinde sistemin güvenilirliği de artmıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER