Manşetler

Android Q’nun beta sürümü daha fazla telefona yüklenebilecek

android q

Android Q hakkındaki detayların önümüzdeki aylarda resmiyet kazanması bekleniyor. Ancak bazı konulardaki işaretler şimdiden ortaya çıkmış gibi görünüyor. Google için çalışan Android geliştiricisi Iliyan Malchev‘e göre, Android Q’nun beta sürümü Android Pie’a kıyasla daha fazla cihaza yüklenebilecek.

XDA Developers‘ta yer alan habere göre, Malchev ise kısıtlı olan bilgilerini Android geliştiricilerinin hazırladığı Backstage isimli podcast’te paylaştı. Google bünyesinde görev yapan Malchev, şirketin Project Treble kapsamında Android’in beta sürümlerini daha çok cihazda kullanıcılarına ulaştıracağını açıkladı.

Google, Project Treble ile çekirdek işletim sistemi kodunu cihaz üreticilerine iletecek. Böylelikle cihaz üreticilerinin yazılım güncellemelerini dağıtıma çıkarması kolaylaşıyor. Google’ın Pixel serisi dışındaki telefonların yeni Android sürümleriyle tanışmasının zaman alması özellikle güvenlik konusunda sorun yaratıyor. Buna ek olarak, kullanıcıların yeni özelliklerle tanışması da gecikiyor.

Android Pie’da beta sürecine Sony, OnePlus, Oppo, Nokia, Essential ve Xiaomi gibi üreticiler katılmıştı. Android Q’da ise bu liste biraz daha uzayacak. Malchev, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “…ilk betayı yaptığımızda çok sayıda şirket bizimle çalışmıştı ve bu muhteşemdi. Yeni Android sürümünde ise bu liste biraz daha uzayacak ve bu da beni mutlu ediyor. Henüz kesin sayıları paylaşamıyorum. Ancak trendin pozitif ve güçlü olması beni fazlasıyla sevindiriyor.”

Android Q henüz örtünün altından çıkmış değil. Dolayısıyla yeni Android sürümünün getireceği özellikler hakkındaki belirsizlik de devam ediyor.

Sızıntılara göre, Android Q’da tüm platformu kapsayacak bir koyu renk modu sunulacak. Ekran kaydı için doğal destek ve masaüstü modu da yeni Android sürümünde bulunması beklenen özellikler arasında yer alıyor.

Android Q hangi isimle resmiyet kazanacak?

Android Q hangi isimle resmiyet kazanacak henüz bilinmiyor. Şirket, Android sürümlerine tatlı veya şeker isimleri veriyor. Q ile başlayan pek fazla seçeneğin olmaması, Google’ın yapacağı hamlenin biraz daha fazla merak edilmesini sağlıyor.

Android Q ile ilgili detayların açıklanması konusunda ise akıllara gelen ilk seçenek Google I/O 2019 oluyor. Konferans mayısın ilk günlerinde başlayacak. Eğer Android Pie’ın çıkış takvimine benzer bir takvim uygulanırsa, Android Q için hazırlanan ilk geliştirici sürümü de yakında ortaya çıkabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER