Teknoloji

Eric Schmidt Kuzey Kore’de bir üniversitenin bilgisayar laboratuvarını ziyaret etti

Google Başkanı Eric Schmidt’in Kuzey Kore gezisi daha başlamadan gündeme oturmuştu. Her ne kadar geziye basın mensuplarının katılmayacağı söylense de, geziden ilk görüntüler haber merkezlerine ulaştı. Kuzey Kore’deki ilk gününde başkent Pyongyang’da bulunan Kim Il Sung Üniversitesi’ni ziyaret eden Schmidt’in buradaki durağı da bilgisayar laboratuvarı oldu. Kuzey Kore dünyanın internet konusunda en kısıtlayıcı ülkelerinden biri olsa da üniversite çalışanları laboratuvarın açıldığı 2010’un nisan ayından bu yana öğrencilerin internet erişimine sahip olduklarını belirtti. Öğrencilere interneti eğitimsel amaçlar konusunda kullanmaları için sıkı tavsiyeler verilirken, devlet de çevrim içi faaliyetleri yakından izlemeye devam ediyor.

Schmidt ve ziyarette kendisine eşlik eden isimlerden biri olan Google yöneticisi Jared Cohen, ziyaret sırasında öğrencilerle sohbet edip Google, Wikipedia ve üniversite sitelerinde bilgi arama konusunda yardımcı olabilecek küçük bir sunum yaptılar. İnternet erişimine sahip olan öğrencileri ülkenin şanslı azınlığına dahil etmek yanlış olmayacaktır. Çünkü, Kuzey Kore nüfusunun büyük bir kısmı sadece içeriği devlet tarafından tasarlanan intranetten faydalanabiliyor.

Schmidt’in Kuzey Kore ziyaretindeki asıl partneri Eski New Mexico Valisi Bill Richardson ise ilk gününü Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı’nda geçtiğimiz aylarda Kuzey Kore’de tutuklanan Amerikan vatandaşı Kenneth Bae’nin serbest bırakılması için görüşmeler yaparak geçirdi. Görüşmeleri ”iyi, dürüst ve üretken” olarak tanımlayan Richardson, ziyaretin özel ve insani bir ziyaret olduğunun altını çizdi. Eric Schmidt ise kendisini Kuzey Kore’ye getirenin ne olduğu konusunda sessizliğini sürdürüyor. İnternet özgürlüğünün önemli avukatlarından birisi olan Schmidt’in internet erişiminin son derece zor olduğu ülkeyi yakından görme fırsatını değerlendirmek istediği düşünülüyor.

İlgili >> Associated Press (CBS News), Associated Press (YouTube)

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER