Teknoloji

Epic Games ve Apple arasındaki hukuk mücadelesi devam ediyor

epic games apple

Epic Games, Apple ile kavgasını sürdürmeye kararlı görünüyor. 2021’de alınan bir karar, Apple’ı, App Store uygulama geliştiricilerinin üçüncü taraf ödeme sistemlerine bağlantı vermesini zorunlu hâle getirmişti. Epic Games, yargıç Yvonne Gonzalez Rogers’tan bu kararın uygulanmasını istiyor.

Epic, Apple’ın üçüncü taraflardan gelen ödemelerin yüzde 27’sini (veya küçük geliştiriciler için yüzde 12’sini) kendisine ayırmasını öngören güncellenmiş geliştirici politikasının hâlâ haksız olduğunu söylüyor. Oyun devi, bu ücretlerin şirketin ödeme sistemini kullanmak için talep ettiği ücretlerle “esasen aynı” olduğunu savunuyor.

Ödeme işleme platformu Paddle’ın kurucusu Christian Owens ve iOS’in popüler fitness uygulamalarından biri olan Down Dog’un kurucusu Benjamin Simon da Epic’in destekçileri arasında yer alıyor. Owens, Apple’ın sunduğu seçeneği “yanıltıcı” olarak nitelendirirken; Simon, şirketi Yoga Buddhi Co.’nun iOS üzerinden başlatılan abonelikler için web üzerinden başlatılan aboneliklere kıyasla daha fazla ücret almaya devam etmesinin gerekeceğini belirtti.

Epic aynı zamanda Apple’ın geliştiricileri üçüncü taraf ödeme sistemlerine yapılacak yönlendirmeler için belirli bir “Düz Buton Tarzı” kullanmaya zorladığını savunuyor. Epic’e göre, bu aslında bir buton değil ve Apple’ın üçüncü taraf ödeme sistemleriyle ilgili mahkeme kararına uymadığı anlamına geliyor. Şirket, Apple’ı Minecraft gibi çok platformlu uygulamalarda üçüncü taraf ödeme sistemlerine yönlendirmeye zorlayan karara aykırı hareket etmekle suçluyor.

Epic tarafından The Verge sitesine gönderilen açıklamada, Apple’ın Android tarzındaki üçüncü taraf yönlendirmelere izin vermediği belirtildi. Down Dog’un Android uygulamasında kullanıcıları daha uygun fiyatlı abonelik için web’e yönlendirebildiğini belirten Epic sözcüsü, Apple’da bunun mümkün olmadığına dikkat çekti.

Epic Games, Apple hakkındaki talebinde iyi bir hukuki temele sahip

Hakimin orijinal tedbir kararında yönlendirme konusundan özel olarak bahsedilmiyor. Bu nedenle Epic Games, Apple hakkında alınan kararın uygulanmasını istese de, süreç hakimin kendi kararına getireceğe yoruma bağlı gibi görünüyor. Yine de, konuyu yakından izleyen bazı hukukçular, Epic Games’in sağlam bir hukuki argümana sahip olduğunu düşünüyor. Daha önce ABD Adalet Bakanlığı’nın tekelle mücadele biriminde görev yapan avukat Daniel McCuaig, ocak ayında The Verge sitesine yaptığı açıklamada Apple’ın dış ödeme koşullarının savunulamaz olduğunu ve mahkemenin yüzde 27’lik ücreti “nihayetinde onaylamasının” olası olmadığını” belirtmişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER