Teknoloji

Apple, Avrupa Birliği’nde geliştiricilere daha fazla esneklik sunmayı sürdürüyor

apple

Apple, Avrupa Birliği’ndeki geliştiricilere yönelik politikalarında önemli değişiklikler yaparak, uygulama dağıtımı ve promosyonlar konusunda daha fazla esneklik sunuyor. Geçtiğimiz hafta, iOS 17.4 ile birlikte alternatif uygulama mağazalarının kullanıma sunulmasına izin veren Apple, şimdi de bu mağazaların kendi kataloglarından uygulama sunmalarına olanak tanıyor. Örneğin, bir oyun stüdyosu, yalnızca kendi oyunlarını sunduğu bir uygulama mağazası oluşturabilir.

Geliştiriciler, kullanıcıları web sitesi üzerinden bir işlemi tamamlamaya yönlendirirken, uygulama içi promosyonlarını, indirimlerini ve fırsatlarını nasıl tasarlayacaklarına karar verebilecek. Bugüne kadar Apple tarafından sunulan tasarım şablonları, artık isteğe bağlı hale geldi.

Apple’dan Avrupa Birliği’nde uygulama dağıtımında yeni dönem

Öte yandan geliştiriciler belirli kriterleri karşılamaları durumunda, uygulamalarını doğrudan web siteleri üzerinden dağıtabilecek. Bu kriterler arasında, Apple Geliştirici Programı’na iki yıl veya daha uzun süre üye olmak, Avrupa Birliği’nde bir önceki yıl içinde iOS’te bir milyonun üzerinde ilk kurulum almış bir uygulamaya sahip olmak ve sürekli gerekliliklere bağlı kalmak gibi şartlar yer alıyor. Web üzerinden dağıtılan uygulamalar, tüm iOS uygulamaları gibi Apple’ın onay gerekliliklerini karşılamalı ve yalnızca App Store Connect’te kayıtlı bir web alanından yüklenebilmelidir.

Yetkili geliştiriciler, web üzerinden uygulama dağıtımını kolaylaştırmak, sistem işlevselliğiyle entegrasyon, yedekleme ve geri yükleme gibi işlemler için API’lere erişim hakkı kazanacak. Web dağıtımı ile birlikte, ilkbaharda yayınlanacak bir yazılım güncellemesinin ardından, iOS’te ilk kez bir web sitesinden doğrudan uygulama indirilmesi mümkün olacak.

Bu son değişiklikler, Apple’ın Dijital Pazarlar Yasası (DMA) uyum planının bir parçası olarak sadece Avrupa Birliği içinde geçerli olacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER