Teknoloji

En büyük asal sayı GIMPS projesiyle keşfedildi

en buyuk asal sayi

En büyük asal sayı, ABD’nin Missouri eyaletinde yürütülen Great Internet Mersenne Prime Search (GIMPS) projesiyle ortaya çıktı. Rekor niteliği taşıyan sayı, diğer asal sayılar gibi, sadece kendisine ve bire bölünebiliyor. 22 milyon basamaklı olan asal sayıyı buraya yazmak mümkün değil. Ancak merak edenler için sayının 3 ile başlayıp 1 ile bittiğini söyleyebiliriz. Rekorun bundan önceki sahibi de GIMPS projesiyle ortaya çıkmıştı ve 5 milyon basamaktan oluşuyordu.

GIMPS ekibi tarafından yapılan açıklamada, keşif doğrulandı. Açıklamada bu kadar uzun bir asal sayının pratik anlamda bir faydası olmadığı belirtilirken, keşfin sembolik anlamda ayrı bir önem taşıdığının altı çizildi. Keşfin gerçekleştirildiği donanım süper bilgisayar seviyesinde olmadığı için çalışmaların meyvesinin 31 günün sonunda alınabildiği belirtildi.

Rekortmen asal sayı, “Mersenne asalları” olarak anılan sayı dizisinin üyeleri arasında bulunuyor. Söz konusu sayıların varlığını, ilk olarak 16. yüzyılda yaşayan Fransız papaz Marin Mersenne ortaya çıkarmıştı. 2n -1 formatıyla hesaplanan Mersenne sayılarının her birinin tamamı GIMPS projesiyle keşfedilmişti. En büyük asal sayı ikinin 74.207.281 kez kendisiyle çarpılması ve sonuçtan bir çıkarılmasıyla hesaplanıyor.

Asal sayıların sayısı sonsuza kadar uzanıyor olabilir. Ancak keşfedilen her yeni rakam, bir sonrakini keşfetmeyi zorlaştırıyor. GIMPS projesine katılan gönüllülerin yeni hedefi ise 100 milyon basamaklı asal sayıyı bulmak. Söz konusu hedefe ulaşan kişiye 150 bin dolarlık para ödülü verilecek.

İLGİLİ HABERLER