ManşetlerTeknoloji

Elon Musk’tan yeni hamle: xAI’dan Grok açık kaynak oldu

xai grok x premium

Elon Musk, xAI tarafından geliştirilen yapay zekâ (AI) tabanlı sohbet robotu Grok’un, artık açık kaynak kodlu olduğunu duyurdu. Bu, GitHub üzerinden herkese açık bir şekilde paylaşıldı ve araştırmacıların, geliştiricilerin üzerine inşa etmesine, dolayısıyla xAI’nin Grok’u gelecek için nasıl güncelleyeceğine dair önemli bir etkisi olacak. Açık kaynak yapılması, Grok’un OpenAI, Meta, Google gibi devlerle rekabet edebilmesi için stratejik bir avantaj sağlayabilir.

Grok’un açık kaynak olarak sunulması ve etkileri

Bu hamle, “314 milyar parametre Mixture-of-Experts modeli, Grok-1” olarak bilinen yapay zekanın temel model ağırlıklarını ve ağ mimarisini kapsıyor. Ekim ayında bir kontrol noktasından alınan model, diyalog gibi spesifik bir uygulama için ince ayar yapılmamış durumda. Yapay zekâ araştırmalarında bir dönüm noktası olan bu adım, Apache 2.0 lisansı altında yayınlanarak ticari kullanıma da izin veriyor. Ancak, modelin eğitimi için kullanılan veriler veya gerçek zamanlı veri bağlantıları bu paylaşımda yer almıyor.

xAI’nin bu stratejisi, Musk’ın Twitter’ı (şu anda X olarak biliniyor) satın almasının ardından platformun algoritmalarının kodlarını açık kaynak yapma kararına paralel bir duruş gösteriyor. Musk, yapay zeka modellerini açık kaynak yapmayan şirketleri eleştirirken, kendi kurucularından olduğu OpenAI ile yaşadığı hukuki mücadelelerle de gündemde.

Açık kaynaklı veya sınırlı açık kaynak modellerinin yayınlanması, araştırmacılardan modelin nasıl iyileştirilebileceğine dair geri bildirim almak için bir yol olarak görülüyor. Yine de, tamamen açık kaynaklı AI temel modelleri bulunmasına rağmen, en çok kullanılan modeller genellikle kapalı kaynaklıdır veya sınırlı açık lisans sunar. Meta’nın Llama 2’si gibi bazı örnekler, araştırmalarını ücretsiz sunarken, büyük kullanıcı tabanına sahip müşterilere ücret uygulayıp, geliştiricilerin üzerine inşa etmesine izin vermiyor.

Grok’un kullanıma sunulmasıyla ilgili olarak, ilk erişim için X Premium+ aboneliği gerektiriyordu ve OpenAI’nin ChatGPT’si veya Google’ın Gemini’si gibi alternatiflere kıyasla daha güncel, fakat ilk testlerde beklenen etkiyi yaratamayan bir sohbet robotu olarak değerlendiriliyordu. Bu açık kaynak hamlesiyle, Grok’un alanda nasıl bir konum elde edeceği ve rekabet içinde nasıl bir yol izleyeceği merak konusu olmaya devam ediyor.

Elon Musk ve xAI’nin bu adımı, yapay zeka dünyasında açık kaynaklı çalışmaların önemini bir kez daha gündeme getiriyor. Grok’un açık kaynak olarak sunulması, hem teknoloji geliştiricileri hem de araştırmacılar için yeni fırsatlar sunarken, yapay zekâ alanındaki rekabet dinamiklerini de etkileyebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER