Teknoloji

TikTok’tan arama motoru olma iddiasını güçlendiren yeni adım

tiktok topluluk rehberi

TikTok önümüzdeki dönemde aynı zamanda bir arama motoru olarak kullanılması konusuna daha büyük önem verecek gibi görünüyor. Platformda para kazanan içerik oluşturucularına artık kısmen içeriklerinin diğer kullanıcıların aradıklarını ne kadar iyi karşıladığına göre ödeme yapılacak.

Bu metrik şirket tarafından “Arama Değeri” olarak adlandırılıyor ve içerik yapımcılara ödenecek meblağları belirleyen dört temel unsur arasında sayılıyor. Şirket, değişikliği İçerik Üretici Ödülleri adını taşıyan yeni parasallaştırma programının bir parçası olarak duyurdu.

Bu metrik, arama motoru optimizasyonunun (SEO) TikTok sürümü olarak tanımlanabilir. SEO’daki taktiklerden biri, yayıncıların arama yapanların (büyük çoğunluğu Google’ı kullananlar) aradıklarıyla uyumlu içerik oluşturduğu anahtar kelime araştırmasıdır.

TikTok’ta arama değeri, bir içerik oluşturucunun kullanıcıların uygulamada aradığı konularla ilgili içerik yayınlayıp yayınlamadığı doğrultusunda belirleniyor. Şirket, içerik oluşturucuları trend aramaları araştırmak için İçerik Oluşturucu Arama Analizleri adlı yeni bir araç kullanmaya teşvik ediyor.

TikTok’un konuyla ilgili blog yazısında şu ifadeler yer alıyor: “İçerik oluşturucular bu bilgilerle içerikleri için ilham kaynağı oluşturabilir, yaratıcı stratejilerini hedef kitlenin ilgi alanlarına göre uyarlayabilir ve insanların daha fazla görmek isteyeceği içerikler oluşturabilir.”

Google, TikTok tehlikesinin farkında

Arama konusu ve bağlantılı içeriklere yapılan bu açık vurgu, TikTok’un kendisini bir arama motoru olarak konumlandırma konusundaki isteğini gözler önüne seriyor. Adobe tarafından ocak ayında yayınlanan bir rapora göre, ABD’de her beş kişiden ikisi TikTok’u genel aramalar için ullanıyor. Z kuşağındaki kullanıcıların ise yüzde 10’unun aramalar için Google yerine TikTok’u kullanma olasılığının daha yüksek olduğu belirtiliyor. Google yöneticilerinin de arama tarafındaki TikTok tehlikesinin farkında olduğu konuşulanlar arasında yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER