Teknoloji

Elon Musk Dogecoin’de manipülasyon yapmakla suçlanıyor

elon musk dogecoin

Elon Musk Dogecoin’in maskotu Doge’yi bir süre önce, geçici de olsa, Twitter logosu yapmıştı. Musk’ın Twitter’daki başına buyruk hareketlerinden biri olarak görülen bu eylem, kendisine pahalıya patlayabilir. Twitter ve Tesla’nın CEO’su, içeriden bilgi ticareti yapmak ve Dogecoin fiyatını manipüle etmekle suçlanıyor.

Reuters’ın haberine göre; yatırımcılar, Musk’ın Twitter üzerindeki etkisini, TV görünümlerini ve diğer yatırımcıları zarara uğratmak pahasına kârlı bir şekilde ticaret yapmak için popüler sosyal medya figürlerini kullandığını iddia ediyor. Musk’ın sosyal medya ünlülerine para ödediği de iddialar arasında yer alıyor.

Musk, yıllardır Dogecoin hakkında sıklıkla konuşuyor ve genellikle Dogecoin’in fiyatında ani artışlara neden oluyor. 2019’da Dogecoin’in en sevdiği para birimi olduğunu söylemesi, Saturday Night Live’da Dogecoin’i övmesi, Ay’a Doge-1 isimli bir uydu göndereceğini söylemesi ve Dogecoin ile Tesla satışının mümkün olabileceğini dile getirmesi, bu ilişkinin örnekleri arasında sayılabilir.

Bunların hepsi söylenebilecek ve yapılabilecek şeyler olarak değerlendirebilir. Ancak Dogecoin’i pompalamak için muazzam bir çevrimiçi gücü kullanmak ve idda edildiği gibi bunun üzerinden para kazanmanın bariz bir manipülasyon olduğunu söylemek gerekiyor.

Elon Musk Dogecoin fiyatında yüzde 30’luk artışı tetikledi

Dava dosyasına göre; Musk, Twitter’ın logosunu Dogecoin’in logosuyla değiştirdikten sonra Nisan ayında yaklaşık 124 milyon dolar değerinde Dogecoin sattı ve Dogecoin’in fiyatında yüzde 30’luk bir artışa yol açtı. Buna ek olarak; Musk’ın yatırımcıları dolandırmak için “kasıtlı olarak karnaval havlaması, piyasa manipülasyonu ve içeriden bilgi ticareti” yaptığı söyleniyor. Dilekçede Musk’ın Dogecoin fiyatını birkaç yıl içinde kasıtlı olarak yüzde 36 binin üzerinde artırdığını ve ardından düşmesine izin verdiğini iddia ediyor.

Aslında bu, Musk aleyhine geçen Haziran ayında açılan davada yapılan üçüncü değişiklik. Musk’tan toplamda 258 milyar dolar talep ediliyor. Tesla ve Twitter CEO’sunun avukatları daha önce yaptıkları açıklamada dava için “hayali kurgu eseri” ifadesini kullanmıştı. Elon Musk Dogecoin davasının bu yeni safhası konusunda henüz bir şey söylemedi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER