Teknoloji

İngiliz operatörlerden Huawei’ye 5G vetosu

huawei mate 20x 5g ee
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google‘ın Huawei‘nin Android lisansını askıya almasının ardından Çinli üreticiyle arasına mesafe koyan şirketlerin sayısı artıyor. Bu gruba son olarak İngiliz mobil operatörler EE ve Vodafone eklendi. İki şirket, ayrı açıklamalarla, Huawei’nin cihazlarının 5G şebekelerinden çıkarıldığını duyurdu.

Her iki operatör de, şebekelerinde dünyanın 5G uyumlu ilk cihazlarından biri olan Huawei Mate 20X 5G için destek sunacaktı. Vodafone’un konuyla ilgili kararını, The Financial Times gazetesi gündeme taşındı. Vodafone tarafından gazeteye gönderilen açıklamada, Huawei’nin 5G telefonunun gerekli sertifikaları henüz alamadığı belirtildi.

EE ise Avrupa’nın en büyük telekomünikasyon şirketlerinden biri olan BT Group’un çatısı altında yer alıyor. Şirketin açıklamasında, telefonun uzun soluklu kullanımından emin oluncaya kadar şebeke desteğinin sunulmayacağı ifade edildi. BT Group’un tüketici markaları CEO’su Marc Allera, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Bizim aracılığımızla satın alınan cihazların tüm yaşam süreleri boyunca desteklenmeleri önemli. Bundan emin olmak için gerekli bilgi ve güvenceyi sağlayana kadar söz konusu cihazların satışını durdurduk.”

Vodafone ve EE’den gelen açıklamalar, Huawei’nin Android lisansını kaybetmesine Avrupa’dan gelen ilk reaksiyonlar olması nedeniyle önem taşıyor. Huawei bir süredir cihazlarını ABD’de piyasaya süremese de, şirketin telefonları Avrupa’da ciddi satış rakamlarına ulaşmış durumda. Huawei’nin yılın ilk çeyreğinde sevkiyatını gerçekleştirdiği 59 milyonu aşkın telefonun neredeyse yarısını Avrupa’da sattığı belirtiliyor. Bu da Huawei’nin Avrupa’daki pazar payının yüzde 25 seviyesinde olduğu anlamına geliyor.

Google’ın tam Android lisansının olmaması, Huawei’nin Google Play Store erişimini kaybetmesi anlamına geliyor. Facebook, Instagram ve Google Haritalar gibi önemli uygulamalar ve Google’ın güvenlik güncellemeleri de Huawei’nin potansiyel kayıpları arasında yer alıyor. Çinli üretici hâlihazırda mevcut cihazlarına Android güncellemelerini gönderebilmek için 19 Ağustos’a kadar geçerli bir lisansı bulunuyor. Henüz piyasaya çıkmayan ancak 19 Ağustos’tan önce satışa sunulacak olan cihazların bu imkandan yararlanıp yararlanamayacağı ise bilinmiyor.

EE ve Vodafone’un açtığı yoldan Avrupalı diğer mobil operatörlerin yürümesi de şaşırtıcı olmayacaktır. İspanyol Telefonica ve Alman Deutsche Telekom’da değerlendirme süreci hâlâ devam ediyor. Japon mobil operatörler ise Huawei’nin tüm yeni telefonlarının satışını bekletebileceklerini duyurmuştu.

İLGİLİ HABERLER