Teknoloji

Edward Snowden’ın uygulaması Haven Android telefonu güvenlik cihazına dönüştürüyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

haven edward snowdenTeknolojinin hızlı şekilde ilerlemesi sayesinde vatandaş gazetecilerin ve aktivistlerin tüm dünyaya hızlı şekilde bilgi aktarımında bulunabildiği bir noktaya geldik. Ne var ki, aynı ilerlemenin bir sonucu olarak, sözünü ettiğimiz kişiler hakaretlerin ve bazı zamanlarda şiddetin kurbanları da olabiliyor. Dünyanın en çok tanınan oyunbozanı olarak nitelendirebileceğimiz Edward Snowden, vatandaş gazetecilere ve aktivistlere, kendilerini ve sahip oldukları eşyaları koruma noktasında daha fazla güç verecek yeni bir uygulama çıkardı.

Haven adını taşıyan uygulama herhangi bir Android telefonunu güçlü bir güvenlik cihazına dönüştürüyor. Bu uygulama cihazın yeteneklerini kullanarak büyük veya küçük saldırılara karşı koruyor. Video, ses kaydı yapan, titreşimlerin kaydını tutan, hareketi algılayan, ışık koşullarındaki değişiklikleri algılayan bu uygulama, yedekte duran Android telefonunu herhangi bir şeyin üstüne konulabilecek bir bekçi köpeği cihaza dönüştürüyor.

Uygulamanın web sitesinde, Haven’ın kişisel alanlarını ve sahip olduklarını, gizliliklerinden ödün vermeden korumak isteyenlere hitap ettiği belirtiliyor. Haven’ın araştırmacı gazeteciler, insan hakları savunucuları veya alıkonulma riski taşıyan kişiler için tasarlandığının da altı çiziliyor.

Uygulama akıllı ev güvenlik sistemlerine benzer bir şekilde çalışıyor. Algılanmak istenilen her türlü unsur için ayarlanabiliyor, bu da onun bir hareket algılamalı kamera veya sıradan bir ses kayıt cihazı gibi işlemesini sağlıyor. Hedeflenmiş saldırıların gölgesinde yaşayanlar için bu uygulama şiddet veya vandallığa karşı bir savunma aracı olabilir. Akıllı telefonlar artık hayatımızın her yerinde, sıradan bir cihaz hâlini aldı. Onları etrafta tutmak çoğu insanın dikkatini çekmiyor. Bu dikkat çekmeyen cihazı farklı bir amaç için kullanmak, hedeflenen kitleler için kullanışlı olabilir.

Haven açık kaynak kodlu bir uygulama. Bu da ilgili kişilerin uygulamanın kaynak kodlarını alıp kendi ihtiyaçlarına göre özelleştirmeler yapabilecekleri anlamına geliyor. Bununla birlikte aktivite kayıtlarına uzaktan erişim gibi önemli özellikler de uygulamanın özellikleri arasında bulunuyor. Bunlara ek olarak Haven, tespit edilmiş olayların kayıtlarını SMS, Gmail, WhatsApp veya Signal gibi güvenli mesajlaşma uygulaması üzerinden iletiyor. Haven’ın çalıştığı cihaza saldırı olsa bile, gözlem kayıtları kaybedilmemiş oluyor.

Yeni uygulamanın lansmanı için hazırlanmış bir videoda, Snowden “sürü bağışıklığı” kavramına vurgu yapıyor. O’na göre, eğer bireylerin kendilerini ve cihazlarını takip üzerinden tacize karşı koruyabilmelerinin mümkün olduğu bir noktaya erişebilirsek, o zaman kötü kişiler kimin izlediğini bilemeyecek ve saldırıları gerçekleştirmekten tamamen vazgeçecek.

Uygulamayı Haven’ın web sitesi üzerinden indirebilir, daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER