Bilim

Ebola aşısı iki yıl içinde kullanıma hazır hale gelebilir

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

ebola asisi

Dünyanın en büyük aşı derneklerinden biri olan “Gavi, the Vaccine Alliance”, ilaç şirketi Merck & Co. tarafından geliştirilen deneysel Ebola aşısının gerekli izinleri alabilmesi için şirkete 5 milyon dolarlık destek sağlayacağını açıkladı. Konuya ilişkin duyuru, Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda gerçekleştirildi. Yapılan anlaşma çerçevesinde Merck’in 2017’nin sonu itibarıyla geliştirdiği aşıyı resmi onay mercilerine sunması gerekiyor. Buna ek olarak, bu yılın mayıs ayı itibarıyla 300 bin doz Ebola aşısı klinik testler ve acil durumlar için hazır hâle getirilecek.

Aşının acil durumlarda kullanımı için Dünya Sağlık Örgütü’nün onayı gerekiyor. Örgüt, kamu sağlığını tehdit eden bir acil durum olduğunda deneysel aşı ve ilaçların kullanılmasına izin verebiliyor. Merck tarafından geliştirilen Ebola aşısı, Gine’de virüsle yakından temas eden 4 bin kişi üzerinde gerçekleştirilen testlerde yüzde 100 etki göstermişti.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada, salgından en fazla etkilenen üç Batı Afrika ülkesinde 42 gündür yeni bir Ebola vakasının görülmediği belirtilmişti. Ancak, bu açıklamadan bir gün sonra, Sierra Leone’de bir kişinin Ebola bağlantılı bir nedenden dolayı hayatını kaybettiği duyurulmuştu. Afrika’da yaşanan son Ebola salgını 11 bin 300’den fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. 28 bin 600’ü aşkın kişi ise salgının etkilerine maruz kaldı.

İLGİLİ HABERLER