Teknoloji

Dünya çapında popülerlik kazanan mesajlaşma uygulaması BiP için yeni özellikler yolda

bip kullanıcı kayıt rekoru

Bu yılın başlarında WhatsApp gizlilik sözleşmesi etrafında dönen tartışmalar ve diğer mesajlaşma uygulamalarına başlayan göç, yerli mesajlaşma uygulamalarından BiP’e de yaramıştı. Turkcell’in paylaştığı rakamlar da bunu gösteriyor. BiP, dünyanın 192 ülkesinde, toplam 76 milyonun üzerinde indirme rakamına ulaştı. 2021’in başından bu yana ise, 15,8 milyonu yurt dışından olmak üzere toplam 31 milyonu aşkın yeni kullanıcı BiP’e kazandırıldı. BiP, 12 farklı ülkenin uygulama mağaza listesinde birinci sıraya yerleşti, 19 ülkede de ilk üç arasında yer aldı.

Turkcell Dijital Servisler ve Çözümlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ataç Tansuğ, daha önce BiP kullanıcı kitlesinin büyük bir kısmını Turkcell abonelerinin oluşturduğunu, ancak bu yılın başından itibaren gelen abonelerle birlikte yurt dışı, diğer operatör aboneleri ve Turkcell aboneleri arasında denge kurulduğunu kaydetti. 30 milyonu geçen aylık kullanıcı sayısı da, BiP kullanıcılarının ilgisinin sadece bu mesajlaşma platformunu yüklemekle sınırlı kalmadığını gösteriyor.

Turkcell’in belirttiğine göre, ocak ayından itibaren 15,8 milyonu Türkiye dışından olmak üzere 31 milyonu aşkın yeni kullanıcı BiP’i kullanmaya başladı. Özellikle Endonezya, Bangladeş, Hindistan, Pakistan ve Malezya’da yoğun ilgi gören BiP’e sadece bu 5 ülkeden 10 milyon yeni kullanıcı katıldı. AppStore’da 4.6 ve Google Play’de 4.5 memnuniyet puanı ile rakiplerinin önünde yer aldı.

Turkcell Dijital Servisler ve Çözümlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ataç Tansuğ, rakip uygulamalardan farklı olarak, BiP kullanıcılarının kişisel verilerini reklam, promosyon veya kampanya gibi pazarlama faaliyetleri için üçüncü taraflarla paylaşma zorunluluğu olmadan uygulamayı kullanabildiğinin altını çizdi. Tansuğ, “BiP, bugün dünyanın 192 ülkesinde milyonlarca kullanıcıya sahip global bir oyuncu. Rakiplerimizden yıllarca önce hayata geçirdiğimiz grup görüntülü görüşme, web ara yüzünden sesli ve görüntülü arama, kaybolan mesaj, 106 farklı dilde anlık çeviri ve para gönderme gibi yenilikçi özelliklerimizin yanı sıra kişisel verilerin korunması konusunda uyguladığımız şeffaf politikamız ile dünya genelinde en hızlı büyüyen iletişim platformlarından biri olduk.” dedi. “Güçlü altyapımız ve üstün teknoloji ile donatılmış veri merkezlerimiz sayesinde BiP’e gösterilen yoğun ilgiyi başarı ile karşıladık. Kullanıcılarımızdan gelen geri dönüşleri çok önemsiyor, onlardan gelen talepler doğrultusunda uygulamamızı daha da geliştirmeyi sürdürüyoruz. Rakip uygulamalardaki mevcut sohbet geçmişlerinin ve grupların BiP’e taşıması için ‘Sohbet Taşıma’ özelliğini önümüzdeki günlerde kullanıcılarımıza sunacağız.”

Öte yandan BiP ekibinin bu yıl içinde üzerinde çalışacağı en önemli özelliklerden biri de uçtan uca şifreleme olacak. Tansuğ, bu yılın sonuna kadar söz konusu özelliğin kullanıma sunulmasının planlandığını kaydetti. Öte yandan uzun zamandır BiP’te bulunan, ancak çok fazla ön plana çıkarılmayan, rakip Telegram’ın ise önde gelen özelliklerinden biri olan “Kanallar” da yeni düzenle birlikte biraz daha önem verilen ve öne çıkarılan özelliklerden biri olacak. Telegram geçtiğimiz günlerde kanallar içinde Clubhouse benzeri bir sesli sohbet özelliğini kullanıma sunmuştu. BiP’in gündeminde ise şu an için Clubhouse tarzında bir sohbet özelliği sunmak bulunmuyor.

BiP’in Türkiye’ye özel ve rakiplerinden öne çıkan noktaları

Bu arada Turkcell, BiP’in Türkiye için geliştirilmiş özel yetenekleriyle de rakiplerinden bir adım öne çıktığının altını çiziyor. 10 kişiye kadar HD kalitesinde görüntülü grup görüşme, mesajlaşma sırasında 106 farklı dilde anlık çeviri ve HD fotoğraf paylaşım imkanı gibi özellikler BiP’te bulunan, rakiplerde ise pek görmediğimiz özellikler arasında bulunuyor. Öte yandan afet ve acil durumlarında kullanıcıların yakınlarıyla konumlarını ve durumlarını tek tuşla paylaşabilmelerini sağlayan Acil Durum Butonu özelliği deprem kuşağında yer alan Türkiye’ye özel olarak geliştirilmiş teknoloji olarak vurgulanıyor. Acil Durum Butonu’na ek olarak BiP, iletişim altyapısının mevcut olmadığı durumlarda birbirine yakın olan akıllı telefonların Bluetooth üzerinden birbiriyle haberleşmesini sağlayan bir haberleşme yöntemini de bünyesinde barındırıyor.

Bu arada WhatsApp, hayata geçirmeyi planladığı gizlilik sözleşmesinden vazgeçmeyeceğini açıklamıştı. Bu demek oluyor ki, şirketin verdiği 15 Mayıs tarihinin öncesinde bu yılın başında yaşadığımıza benzer tartışmalar görebiliriz. Bunun sonucunda BiP ve diğer mesajlaşma uygulamalarına olan ilgi ve bunların üzerinden akan trafikte artış meydana gelir. BiP ekibi de bunun farkında ve hazırlıklarını da bunu göz önünde bulundurarak yapıyor.

İLGİLİ HABERLER