İpucuManşetler

BiP Acil Durum Butonu nedir, ne işe yarar, nasıl kurulur ve kullanılır?

bip acil durum butonu nedir

Son aylarda meydana gelen depremlerden sonra acil durumlarda iletişim konusunu daha fazla konuşur hâle geldik. Özellikle geçtiğimiz eylül ayında İstanbul’da meydana gelen depremin ardından cep telefonu görüşmelerinde yaşanan sıkıntı acil durum anında alternatif iletişim kanallarının ihtiyacını ve önemini bize açık şekilde gösterdi. BiP Acil Durum Butonu adlı özelliğin de buradan doğduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

5.8 şiddetindeki İstanbul depreminin ardından internet ve SMS üzerinden iletişimde sıkıntı yaşanmadı. BiP de insanların deprem sonrası iletişimlerini sürdürebildiği iletişim ortamlarından bir tanesi oldu. Turkcell, İstanbul depreminin ardından insanların acil durumlarda telefon görüşmesi yapmadan durumlarını, güvende olduklarını veya acil yardıma ihtiyaç duyduklarını belirledikleri acil durum kişi veya kişilerine hızlı şekilde iletebilmeleri için Acil Durum Butonu özelliğini çıkardı. Bu yazıda ve videoda, Acil Durum Butonu adı verilen BiP özelliğine yakından bakıyoruz.

Acil Durum Butonu nedir?

Acil Durum Butonu, Turkcell’in anlık mesajlaşma servisi BiP’te yer alan bir iletişim özelliği. BiP’in iOS ve Android uygulamasını açtığınızda, iOS uygulamasında sağ üst köşede, Android uygulamasında ise sağ alt köşede kırmızı renkli acil durum butonunu rahatlıkla göreceksiniz. Acil Durum Butonuna tıklattığınızda karşınıza Acil Durum sayfası çıkacak.

Acil Durum sayfası üzerinden acil durum sayfası üzerinden acil durumda haber verilecek kişi veya kişileri belirleyebilirsiniz. BiP, en fazla 10 kişiyi acil durum kişisi olarak belirlemenize olanak sağlıyor.

bip acil durum butonu

Deprem, yangın, sel ve bunun gibi doğal afet veya kazaların ardından güvende olduğunuz veya acil duruma ihtiyaç duyduğunuz bilgisini, Acil Durum sayfasında yer alan Güvendeyim veya Acil Durum Bildir düğmelerine basarak acil durum kişilerine hızlı şekilde iletebilirsiniz.

Acil durum kişiniz BiP kullanıyorsa, güvende olduğunuz veya acil yardıma ihtiyaç duyduğunuz bilgisini içeren bir mesaj alacak. Aynı zamanda enlem ve boylam cinsinden tam koordinatlarınız paylaşılacak ve konumunuzu haritada gösteren bir Google Maps bağlantısı da ayrı bir mesaj olarak iletilecek. Aynı mesaj acil durum kişiniz BiP kullanıcısı olsun veya olmasın SMS olarak iletilecek.

Anlayacağınız, acil durum kişisinin BiP kullanıcısı veya Turkcell abonesi olması şartı bulunmuyor.

BiP Acil Durum Butonu nasıl kurulur?

  1. BiP uygulamasını açtığınızda, Mesajlar ve Aramalar sekmesi içinde kırmızı renkli Acil Durum Butonu hemen dikkatinizi çekecektir. Buna tıklatın.
  2. Acil Durum sayfasının en tepesinde 112 Acil, 155 Polis ve 110 İtfaiye numaraları var. Acil durum anında bunlara tıklatarak hızlı şekilde arama yapabilirsiniz.
  3. Acil Durum Butonu özelliğini de Acil Durum sayfası içinden kapatabilirsiniz.
  4. Acil durum kişisi eklemek için Acil Durum Kişisi Ekle düğmesine tıklatın.
  5. Açılan rehber sayfasından dilediğiniz kişi veya kişileri seçin. En fazla 10 kişiyi Acil Durum Kişileri listesine ekleyebilirsiniz.
  6. Listeye eklediğiniz her bir kişiye, onu acil durum kişisi olarak belirlediğiniz mesaj SMS üzerinden ve ayrıca eğer varsa BiP mesajı olarak iletilecektir.
  7. Bir acil durum kişisini istediğiniz zaman listeden kaldırıp yeniden ekleyebilirsiniz.

BiP Acil Durum Butonu nasıl kullanılır?

  1. Acil durum anında BiP uygulamasını açın. Hızlı erişim amacıyla BiP uygulamasını Ana ekranda sık kullandığınız bir noktaya yerleştirmenizi tavsiye ederiz.
  2. Açılan ekranda kolaylıkla göreceğiniz kırmızı renkli acil durum butonuna tıklatın.
  3. Eğer güvendeyseniz, yeşil renkli Güvendeyim düğmesine tıklatın. Güvende olduğunuz bilgisi ve konumunuz karşı tarafa SMS ve BiP üzerinden iletilecektir.
  4. Eğer acil yardıma ihtiyacınız varsa, kırmızı renkli Acil Durum Bildir düğmesine tıklatın. Acil yardıma ihtiyaç duyduğunuz bilgisi ve konumunuz karşı tarafa SMS ve BiP üzerinden iletilecektir.

Acil Durum Butonu erişimini, Güvendeyim ve Acil Durum Bildir düğmelerinin kullanımını daha da hızlandırmak adına iOS veya Android uygulamaları için görsel bileşen, yani widget çıkarılması faydalı olacaktır.

Acil Durum Butonu’nu hiçbir zaman kullanmak zorunda kalmamanızın en büyük dileğimiz olduğunu belirtelim. BiP iOS ve Android uygulamalarını aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

BiP: iPhoneAndroid

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER