Teknoloji

Donald Trump’ın sosyal ağına ihtar geldi

donald trump facebook

Merkezi ABD’de bulunan Yazılım Özgürlüğü Muhafazası (SFC) isimli kuruluş, ABD Başkanı Donald Trump tarafından kurulan sosyal ağın ücretsiz ve açık kaynaklı bir lisans anlaşmasını ihlâl ettiğini açıkladı. Açıklamada Trump’ın TRUTH Social isimli sosyal ağıyla merkezsiz sosyal ağ Mastodon’u taklit ettiğini belirtti.

Trump Medya ve Teknoloji Grubu’na (TMTG) lisans anlaşmasının koşullarını yerine getirmesi için 30 gün süre verildiği açıklandı. Eğer süre dolana kadar koşullar yerine getirilmezse TMTG’nin lisansı iptal edilecek.

TMTG bir süre önce büyük bir medya imparatorluğu kurmak için bağış kampanyası başlatmıştı. Şirketin bünyesinde hâlihazırda TRUTH Social dışında bir platform bulunmuyor. Bu platformun da önemki kısmının Mastodon’dan çalındığı görülüyor. Mastodon’un kodunun herkes tarafından kullanılması serbest olsa da, herkesin Affero Genel Kamusal Lisansı’na (APGLv3) uyması gerekiyor. Bu kurallar arasında kaynak kodunun tüm kullanıcılarla paylaşılması da bulunuyor.

Bu koşullara uymayan TRUTH Social, üstüne bir de servisin kendi “tescilli” ürünü olduğunu iddia ediyor. Sosyal ağın geliştiricilerinin Mastodon referanslarını temizlemek için mesai harcadığı görülürken, kodların bir yerinde  Mastodon logosunun bulunması işleri karıştırıyor.  SFC, TRUTH Social’ın “sosyal fayda” için belirlenen kuralları ihlâl ettiğini öne sürüyor.

TRUTH Social henüz resmi olarak faaliyete geçmiş değil. Kullanıcılar platformun test sürümüne erişebiliyor. Pek çok kişinin dalga amacıyla açtığı hesaplarla sahte Trump açıklamaları paylaşması üzerine serviste yeniden bekleme listesi uygulanıyor.

TRUTH Social, 30 gün içinde servisin belirlediği kurallara uymazsa yazılımdaki haklarını ve yazılıma erişimini otomatik olarak kaybedecek. Mastodon’un kurucusu Eugen Rochko da haklarını yasal olarak arayacaklarını belirtmişti.

Donald Trump, ocak ayında ABD Kongresi’ne yapılan baskının ardından tüm popüler sosyal ağlara erişimini kaybetmişti. Bu platformlara geri dönmek için mücadele veren eski ABD Başkanı, bir taraftan da kendi sesini duyurmak için TRUTH Social’ı hayata geçirmişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER