Teknoloji

Donald Trump kendi sosyal medya platformunu kuruyor

Donald Trump

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2022’de kendi sosyal medya platformunu hayata geçireceğini açıkladı. Eski başkanın konuyla ilgili planlarını ilk olarak geçtiğimiz aylarda Fox News’e konuşan bir yardımcısı paylaşmıştı.

Donald Trump’ın sosyal medya platformu “TRUTH Social” adını taşıyacak. Platform, eski ABD Başkanı’nın Silikon Vadisi’nin büyük teknoloji şirketlerine karşı verdiği savaşın yeni adresi olacak gibi görünüyor. Trump, büyük teknoloji şirketlerinin güçlerini ABD’deki karşıt sesleri susturmak için kullandığını öne sürmüştü.

Bazı Trump taraftarları sosyal ağların ABD’deki “muhafazakâr” seslere karşı taraflı davrandığına inanıyor. 2018’de bir grup Facebook, Google ve Twitter aleyhine tekel yasalarını ve ifade özgürlüğünü ihlâl ettikleri gerekçesiyle dava açmıştı. Dava, mahkeme tarafından birkaç kez reddedilmişti.

New York Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, dünyanın en popüler sosyal ağlarında muhafazakâr seslere karşı önyargılı davranıldığını gösteren net bir kanıt yok. Hatta 2020’de ABD’de yapılan başkanlık seçimi öncesinde Donald Trump’ın içeriklerini Joe  Biden’ınkilerin önüne çıkaran bir Instagram açığı keşfedilmişti.

ABD’de 6 Ocak’ta gerçekleşen Kongre binası baskını sonrasında hem Facebook hem de Twitter Trump’ı engellemişti. Twitter, eski ABD Başkanı’nın o dönemde attığı tweet’lerin kurallarını ihlâl ettiğini belirtmişti.

Twitter’ı yoğun biçimde kullanan Trump, mikro blog servisindeki hesabını geri almak için de kısa süre önce dava açmıştı. Eski ABD Başkanı, Twitter’ın Amerika Birleşik Devletleri Anayasası Birinci Değişikliği’ni ihlâl ettiğini öne sürmüştü. Söz konusu madde, ifade özgürlüğünü korumaya alıyor.

Twitter’ın Trump’a uyguladığı yasaktan TRUTH Social’ın duyurusunda da bahsedildi. Eski ABD Başkanı, “Taliban’ın Twitter’da kendisine yer bulduğu, favori Amerikan başkanınızın ise susturulduğu bir dünyada yaşıyoruz” ifadesini kullandı.

TRUTH Social, kasım ayında beta yayınına başlayacak. Donald Trump ve ekibi, sosyal platformu 2022’nin ilk çeyreğinde genel erişime açmayı planlıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER