Teknoloji

Donald Trump: Apple ABD’de üç “büyük ve güzel” tesis inşa edecek

donald trumpABD Başkanı Donald Trump, henüz adaylığı bile kesinleşmemişken Apple’ın ABD’de daha fazla üretim yapması gerektiği konusunda açıklamalarda bulunmuştu. Trump, Beyaz Saray’daki ikametinde 6 ayı henüz doldurmuşken bu hedefine ulaşmış gibi görünüyor. The Wall Street Journal’a konuşan ABD Başkanı, Apple CEO’su Tim Cook’un kendisine ülkede üç “büyük ve güzel” tesis inşa etme konusunda söz verdiğini belirtti.

Konuya ilişkin bilinenler şimdilik sadece Trump’ın sözleriyle sınırlı. Apple cephesi şu an için ABD Başkanı’nın açıklamaları konusunda sessizliğini koruyor.

Eğer Trump’ın açıklamaları doğruysa, bu Apple adına büyük bir yatırım ve önemli bir değişim niteliğini taşıyor. Apple hâli hazırda ABD’de sadece Mac Pro üretimi gerçekleştiriyor ve şirket bu konuda bile kesin taahhütlerde bulunmuyor. Genellikle ABD dışındaki üreticilerle çalışmayı tercih eden Apple, bu sayede farklı şirketlerden parça alabiliyor ve kendisini risklere karşı koruyabiliyor.

Dolayısıyla Trump’ın sözlerindeki bazı detayların yanlış olması muhtemel görünüyor. Örneğin, Cook’un Apple’ın tedarikçilerinin ABD’de yeni fabrikalar inşa edeceklerini söylemiş olması ihtimaller dahilinde yer alıyor. Cupertino merkezli şirket, kısa süre önce iPhone’un ekranını koruyan camı üreten Corning’e 200 milyon dolarlık bir yatırım yapmıştı. Apple böylelikle Corning’in hâli hazırda Kentucky’de gerçekleştirdiği üretimin artmasını amaçlıyor. Apple’ın en önemli üretim ortakları arasında yer alan Foxconn’un da ABD’deki ilk fabrikasını açmayı planladığı söyleniyor. Bu fabrikada Apple ürünleri üretilecek olsa da, fabrika Apple’a ait olmayacak.

Apple markasını taşıyan daha fazla ürün ABD’de üretildiği sürece bu fark Trump’ın umrunda olacak gibi görünmüyor. Trump, Apple CEO’su Tim Cook ile arasında geçen konuşmayı şu sözlerle aktardı: ” ‘Biliyorsun Tim, eğer kendi ülkenizde fabrikalar inşa etmeye başlamazsanız ekonomi yönetimimi başarılı olarak değerlendirmeyeceğim.’ dedim. O da beni aradı ve bu konuda çalışmalar yaptıklarını söyledi.”

Apple’ın ABD’de daha fazla üretim yapması, Trump’ın uzun süredir üzerinde durduğu konular arasında yer alıyor. Kampanya sürecinde Apple’ın ABD dışında üretim yapmasını sıklıkla eleştiren Trump, “Apple’ın iPhone’larını ve bilgisayarlarını Çin’de değil de burada üretmesini sağlayacağım. Çin’de üretim yapmalarının bize ne gibi bir faydası var ki?” şeklinde konuşmuştu.

Trump göreve geldikten sonra da Apple’ın ABD’de üretim yapma ihtimali konusunda oldukça iyimser ifadeler kullanmıştı. Seçimden kısa bir süre sonra henüz koltuğa oturmadan Cook ile konuştuğunu söyleyen Trump, Apple CEO’sunun konunun öneminin farkında olduğunu belirtmişti.

Apple Donald Trump kadar istekli görünmüyor

Apple ise bu konuda Trump’tan daha az istekli görünüyor. Şirket ABD’deki üretim çalışmaları için 1 milyar dolar yatırım yapacağını açıklasa da, bu yatırım diğer şirketlerin üretim tesisleri üzerinden gerçekleşecek. Apple bu konuda yorum yapmaya pek yanaşmazken, şirketin CFO’su “uygulama geliştiriciliği” gibi farklı konulardan istihdam yaratmayı istediklerini dile getirmişti.

İLGİLİ HABERLER