Teknoloji

Donald Trump Apple’ı ABD’de üretim yapmaya zorlayacak

donald trump

Apple, anavatanı ABD’de üretim yapmayı bundan yıllar önce, muhtemelen temelli olarak, bırakmıştı. Eski Apple CEO’su Steve Jobs’un 2011 yılında Barack Obama ve Silikon Vadisi yöneticilerinin buluştuğu bir yemekte “Üretim ABD’ye geri dönmeyecek.” sözlerini söylediği dedikodusu yıllardır konuşuluyor. Ancak Cumhuriyetçilerin ABD başkan adayı olmak için yarışan ve bu konuda oldukça şanslı gözüken Donald Trump, Cupertino merkezli şirketi yeniden ABD’de cihaz üretmeye döndürebileceğine inanıyor.

Liberty University’de konuşan Trump, konuşmasını Apple’ın cihazlarını ülke dışında üretmesi üzerine kurdu ve bu üretim sürecinin gelecekte yeniden ABD’ye kaydırılabileceğini iddia etti. Trump, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: Bu ülkede muhteşem insanlarımız var: Zeki, keskin, enerjik. Muhteşemler. Ben Amerika’yı yeniden muhteşem yapacağımızı söylüyorum ve inanıyorum ki, Apple’ı lanet olası bilgisayarlarını ve şeylerini başka ülkeler yerine ABD’de üretmeye ikna edeceğiz.”

Donald Trump, Apple’ı üretimini ABD’ye çekmesi konusunda zorlayacağını ima etse de, elinde Cupertino merkezli şirketi böyle bir karar almaya itecek gücün ve yetkinin olmadığı bilinen bir gerçek. Dolayısıyla bu sözleri kendisini “Amerika Kralı” olarak gören Trump’ın içi boş vaatlerinden biri şeklinde nitelemek mümkün.

Trump’ın kendinden emin retoriği sadece bir şovdan ibaret olsa da, ünlü iş adamı ve siyasetçi yıllardır Apple’ın üretimini belli ölçekler doğrultusunda ABD’ye kaydırması gerektiğini savunuyor. 2012 ABD Başkanlık Seçimleri öncesinde Fox’a konuşan Trump, Apple’ın ülkede üretim tesisleri kurmasının muhteşem bir şey olacağını dile getirmiş ve şirketin ürünlerinin yüzde 100’ünün ABD dışında üretilmesini “oldukça üzücü” şeklinde nitelemişti. Trump, geçtiğimiz aralık ayında kitabı “Özürlü Amerika”nın tanıtımı için düzenlediği basın toplantısında da “Apple’ı ve Apple gibi olan diğer şirketleri ABD’ye geri getirmeliyiz. Bunu yapmak zorundayız ve bu benim bu ülke için kurduğum gerçek düşlerden biri.” ifadelerini kullanmıştı.

Apple’ın üretiminin bir kısmını ABD’ye kaydırması, tamamen ihtimal dışı olarak nitelenebilecek bir durum değil. 2013’te Mac üretiminin bir kısmını ABD’ye taşıyan Cupertino merkezli şirket, böylelikle ülkede iş imkanı da sağlamıştı. Ancak Apple’ın uluslararası ticaret zincirine olan derin bağımlılığı ve sağlam altyapısı nedeniyle şirketi mevcut kârından vazgeçirmek için Trump’ın sözlerinden daha fazlasına ihtiyaç olduğu gerçeğini unutmamak gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER