Teknoloji

DJI’dan optik zum özellikli Zenmuse Z3 drone kamerası

dji zenmuse z3

dji zenmuse z3Drone üreticisi DJI, insansız hava araçları serisi için yeni bir hava kamerası çıkardı. Şirket bu yeni ürünüyle birlikte ilk kez optik zum özelliğini de sunuyor.

Zenmuse Z3 adını taşıyan bu yeni kamera 899 dolarlık yurt dışı satış fiyatına sahip. 262 gram ağırlığındaki ürün şirketin Inspire 1 ve Phantom 4 drone’larında olduğu gibi, Sony üretimi 1/2.3 inç kamera sensörünü barındırıyor. Saniyede 30 kareye kadar hızda 4K video kaydı yapabilen bu ürün 12 megapiksel çözünürlükte fotoğraflar çekebiliyor. Bu arada optik yakınlaştırma sayesinde görüntü kaybı olmaksızın yakınlaştırma yapabilmesi de cabası.

Z3’te 7x zum mevcut; bu değer 3.5x optik zum ve 2x dijital zumun birleşiminden oluşuyor. Z3 özellikle endüstriyel uygulamalar için bir araç olarak konumlandırılıyor. Eğer keşif veya haritalama gibi işler için drone kullanıyorsanız, daha yakından bakmak için normalde yapmanız gereken tek şey daha yakından uçmaktır. Ancak kıdemli ürün yöneticisi Paul Pan’in söylediğine göre, şimdi pilotlar arama ve kurtarma durumlarında ya da keşif veya gözlem çalışmaları sırasında uzaklığı sabit tutup zum özelliğini kullanarak keskin ve detaylı görüntüler elde etmeye devam edebilecek.

Zenmuse Z3 Inspire 1, Matrice 100 ve Matrice 600 drone’ları ile uyumlu. DJI’nin Lightbridge ve Lightbridge 2 video iletim teknolojilerini kullanıyor. Şirketin söylediğine göre canlı HD video yayınını en fazla 5 kilometre uzağa iletebiliyor. Zum özelliği ise standart mobil uygulamada kaydırma yapılarak kontrol ediliyor. Kameranın rota kontrolünde de özelleştirilmiş bir reaksiyon dümeni bulunuyor. Böylelikle kamera zum yaptığı zaman daha doğru ve kontrollü bir hareket sağlanabiliyor.

DJI, drone zum özellikli drone kamerası sunan ilk şirket değil. Üstelik Z3 de mevcut olan en güçlü ürün sayılmaz. Ancak şirket pazarın en büyük oyuncularından bir tanesi ve sadece sıradan tüketiciler için değil, profesyoneller için de ürün yelpazesini genişletmesi akıllı ve beklenen bir hamle. Ayrıca bu gibi özellikler her drone için giderek daha genel hâle geliyor. Bununla birlikte zum gibi özelliklerin gizlilik ve izleme gibi durumlarla ilgili endişeleri artıracağını da kabul etmek gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER