Ulaşım

Dijital motorlu taşıt plakaları Dubai’de test edilecek

dijital motorlu tasit plakalariMotorlu taşıt plakaları, ulaşım dünyasında otomobilin icadından bu yana en az değişimden geçen unsurlar arasında yer alıyor. Ancak son zamanlarda dijital motorlu taşıt plakaları biraz daha yoğun biçimde konuşuluyor. Bu yoğun konuşma, sonunda gerçek bir test sahasına taşınıyor.

Dubai, önümüzdeki aydan itibaren dijital “akıllı plaka” testlerine başlayacak. BBC’nin haberine göre; Dubai Karayolu ve Ulaştırma İdaresi, dijital plakalar sayesinde kaza veya hırsızlık durumlarında daha hızlı harekete geçilebileceğine dikkat çekti. Plakaların dijitalleşmesiyle birlikte otoyollarda geçiş ücretini toplama, ceza tahsilatı ve vergi ödeme gibi işlemlerin de daha kolay biçimde yapılabileceği ifade edildi.

Ancak taşıt plakalarına GPS yerleştirilmesi, gizlilik konusundaki endişeleri de beraberinde getiriyor. Plakalardaki rakamların uzaktan Karayolu ve Ulaştırma İdaresi tarafından değiştirilebilmesi ise siber saldırı ihtimalini akıllara düşürüyor. BBC’nin haberinde Dubai’nin ikliminin ve çöl tozlarının da teknolojinin uygulanmasında sıkıntıya yol açabileceği belirtiliyor.

Dijital motorlu taşıt plakaları konusunda harekete geçilen ilk yer Dubai değil. ABD’nin Kaliforniya eyaletinde 2013’te onaylanan bir yasa ile dijital plakaların testi için vize verilmişti. Eyalette dijital plaka dağıtımı ise 2018’in ilk günlerinde başlamıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER