Teknoloji

Dell ve Google’dan Microsoft’a karşı güç birliği: Dell Latitude Chromebook Enterprise

dell latitude chromebook enterprise
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google, şirketleri Windows işletim sistemli dizüstü bilgisayarlardan uzaklaştırmak ve kurumsal pazardaki payını artırmak için Chromebook Enterprise adını verdiği yeni bir cihaz ailesini hayata geçiriyor. Microsoft yıllardır kurumsal pazarda zirvede yer alsa da, günümüzde pek çok şirket cihaz portföyünü düzenli olarak yeniliyor. Bu da Google için ortada bir fırsat olduğu anlamına geliyor. Söz konusu fırsatı değerlendirmek adına harekete geçen internet devi, ilk olarak Dell ile güçlerini birleştirdi. Dell Latitude Chromebook Enterprise, yeni dönemin ilk üyesi olarak gözler önüne çıktı.

Dell ve Google, ilk Chromebook Enterprise modellerinde kullanıcılara standart istiridye kabuğu tasarımının yanı sıra 2’si 1 Arada formatını da sunuyor. Latitude Chromebook Enterprise, ilk bakışta Chrome OS için yenilenmiş bir Windows bilgisayar gibi görünüyor. Ancak Google ve Dell’den yapılan açıklamada, dizüstü bilgisayarların profesyonellerin tüm ihtiyaçlarına yanıt vermesi adına bir yılı aşkın süredir ortak çalışmaların yürütüldüğü belirtildi. Dell’in bulut tabanlı hizmetlerini de barındıran dizüstü bilgisayar, bu sayede sistem yöneticilerinin cihaz ağını kontrol etmesi kolaylaşıyor.

Dell’in araçları sayesinde sistem yöneticileri Latitude Chromebook Enterprise’ı mevcut Windows ekosistemine rahatlıkla entegre edebilecek ve bu cihazları VMware Workspace One gibi araçlarla yönetebilecek. Microsoft ve iş ortakları, yıllardır sundukları araçlarla Windows tabanlı cihazları yönetmeyi ve kişiselleştirmeyi kolaylaştırıyor. Bu doğrultuda Google da Chrome Admin konsolunu Latitude Chromebook Enterprise için yeniledi. Yükleme sürelerini geliştiren ve her sayfaya arama aracı ekleyen Google, konsolun görünümünü de Material Design unsurlarıyla zenginleştiriyor.

Latitude Chromebook Enterprise isteyenlerin önünde ilk etapta iki farklı opsiyon bulunuyor. 14 inç ekranlı Latitude 5400 ve 13 inç ekranlı Latitude 5300 2’si 1 Arada, kullanıcıların karşısına sunulan ilk seçenekler oluyor. Her iki modele de Intel’in sekizinci nesil Core i7 işlemcileri yerleştirilebiliyor. RAM seçenekleri 32 GB’ye kadar uzanıyor. Dahili depolama alanı seçeneklerinde ise üst sınır 1 TB SSD olarak belirlenmiş.

Intel, kısa bir süre önce 10. nesil işlemcilerini duyurmuştu. Dolayısıyla Dell Latitude Chromebook Enterprise’da sunulan işlemci seçeneklerinin hayal kırıklığı yarattığı söylenebilir. Ancak her iki modelde de LTE desteğinin ve USB-C’nin bulunmasının bu hayal kırıklığını nispeten yumuşattığı söylenebilir.

Dell Latitude Chromebook Enterprise ne kadar?

Dell Latitude Chromebook Enterprise, türünün tek örneği olmayacak. Google, yeni yaklaşımı çerçevesinde Dell dışında başka cihaz üreticileriyle de işbirliği yapacak. Google’da Chrome OS’ten sorumlu başkan yardımcısı olarak görev yapan John Solomon, The Verge sitesine yaptığı açıklamada bunun Dell’e özgü bir anlaşma olmadığını ifade etti. Yola Dell ile çıktıklarını söyleyen Solomon, önümüzdeki dönemde listeye başka üreticileri de ekleyeceklerini dile getirdi.

Dell Latitude Chromebook Enterprise, yurt dışında 699 dolardan başlayan fiyatlarla satılacak. Bu meblağ, dizüstü bilgisayarın 14 inç ekranlı versiyonu için geçerli. 13 inç ekranlı Latitude Chromebook Enterprise ise 819 dolardan başlayan fiyatlarla raflardaki yerini alacak.

İLGİLİ HABERLER