Teknoloji

DDR5 RAM ile daha yüksek hız bazı zorluklarla birlikte gelecek

corsair ddr5 ram

DDR5 bellekler ufukta görünüyor ve önde gelen üreticiler ürünlerini piyasaya sürmek için hazırlanıyor. Corsair, yakında DDR5 RAM’i piyasaya sürmeye hazırlanan markalardan biri. Şirket, DDR5 RAM’in olanakları ve DDR4’ten çok daha sıcak çalışacağı gerçeği de dahil olmak üzere bazı zorlukları hakkında çeşitli bilgiler paylaştı.

Isınma konusu sürpriz sayılmaz. DDR5 serisindeki en iyi RAM, öncekinden 4 kata kadar daha güçlü olacak ve bu nedenle daha fazla ısı üretecektir. Ancak Corsair’in Kendin Yap Pazarlama Direktörü George Makris’e göre, ısınmanın sebebi aynı zamanda bellek modülünün tasarımında da yatıyor.

George Makris Corsair’in kanalında yayınlanan bir YouTube videosunda “Voltaj regülasyonunu anakartın dışına taşıdılar, şimdi RAM modülünde, bu nedenle DDR4’ten çok daha sıcak çalışabilir, yani aslında çok daha fazla ısı pompalıyor olabilirsiniz.” dedi.

Yeni DDR5 belleğin daha önce duyulmamış hızlara sahip olacağı zaten duyurulmuştu. En düşük saat hızları bile DDR4 RAM’in ürettiği en yüksek sayılara eşit veya onlardan daha fazla olacak. Corsair, veri aktarım hızlarının 6.400 MT/sn’den başlayıp 12.600 MT/sn’ye kadar çıkacağını söyledi. Ayrıca teknolojinin 8400 MHz’e kadar olan saatleri desteklemesi bekleniyor.

Hız artışına ek olarak, her bir RAM çubuğu çok daha büyük bir kapasiteye sahip olacak. DDR4 RAM, çift sıralı bellek modülü (DIMM) başına maksimum 32 GB kapasiteye sahipken, yeni DDR5 bellek 128 GB’a kadar destekleyebilecek. Bu derecede etkileyici bir yükseltme, daha iyi bir soğutma sistemi gerektirecektir. Corsair’e göre, bu tür bir yükseltmeyi başarmak, yalnızca yerleşik güç yönetimi entegre devrelerinin (PMIC) yanı sıra voltaj düzenleyici modüllerin (VRM) etkinleştirilmesiyle mümkün olacak.

Isı yayıcılar, RAM üreticileri için hiçbir zaman gerçekten dikkate alınan bir nokta olmadı – bu hem DDR3 hem de DDR4 dönemleri için geçerlidir. Bellek çubukları daha karmaşık ve güç tüketen donanım parçaları haline geldiğinden, DDR5 söz konusu olduğunda bu durum değişebilir. Corsair, yeni DDR5 RAM üretiminde kullandığı mevcut soğutma sistemlerinin sıcaklıkları sabit tutmaya devam edeceğini iddia ediyor.

DDR5 teknolojisi, geleceğin donanımları düşünülerek tasarlandı. Bugünün standartları için, performans artışı biraz abartılı görünebilir, ancak bunu birkaç yıl içinde norm haline gelmesi muhtemel görünüyor. Ve DDR5’in bu ilerlemeyi desteklemesi amaçlanıyor.

Veri aktarım hızının geleceğe yönelik olarak ölçeklendirilmesi, çeşitli tasarım seçenekleriyle mümkün kılınıyor. DDR5 RAM modülleri kendi PMIC ve VRM’leriyle birlikte geliyor ve bazı ciddi hız aşırtmalara izin veriyor. Ancak bu bileşenler ekstra soğutma gerektirir. Bu da voltajdaki bir artışla destekleniyor. Adata, birinci sınıf DIMM’leri için halihazırda 1,6 Volt tasarımlarını test ediyor. Standart ise 1,1 Volt’tur, yani şu anda gördüklerimize göre yüzde 45’lik bir artış olarak. Bu tür aşırı gerilim daha fazla ısı üretecektir.

Corsair, ilk DDR5 bellek modüllerini bu yılın sonlarında piyasaya sürmeyi planlıyor. Bunlar muhtemelen Intel’in 12. nesil işlemcileriyle aynı zamanlarda piyasada olacak. Bu etkileyici güç sunması beklenen RAM çubuklarını soğutmanın bir sorun haline gelip gelmeyeceğini göreceğiz. Ancak Corsair gibi üreticilerin sorunları önceden bilmeleri ve buna yönelik önlemler üzerinde çalışmaları iyiye işaret.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER