Teknoloji

Eski Vertu tasarımcısından Android için iBeacon’a rakip

Apple geçtiğimiz yıl iBeacon servisini ABD’deki 254 mağazasında devreye soktuğu zaman konum temelli reklam konsepti ön plana çıkmıştı. Apple’ı veya diğer mağazaları ziyaret eden müşterilerin akıllı telefonlarına Bluetooth vericiler aracılığıyla bildirim gönderme üzerine kurulu olan iBeacon’a benzer bir servis Foursquare tarafından da mekan tavsiyesi için kullanılıyor. Bu gruba son katılan isimse daha önce Vertu’da tasarımcı olarak çalışan Frank Nuovo tarafından Android kullanıcıları için hazırlanan Datzing. Bu yıl içinde aktif hale gelecek olan Datzing, markalara ve gruplara mesajlarını yoldan geçenlere daha kolay biçimde ulaştırma fırsatı sunuyor.

datzing-210114

Datzing’in sistemi işleyiş bakımından iBeacon ile fazlasıyla benzerlik gösteriyor. Kullanıcı radyo vericisinin menzili içinde olduğu zaman akıllı telefonda bulunan Datzing uygulaması kullanıcıya bir bildirim gönderiyor. Datzing’in Apple’ın ekosistemiyle sınırlı olmaması ve verici kurmak için ekstra bir yatırıma ihtiyaç duymamasıysa iki servis arasındaki temel farkları teşkil ediyor.

Datzing’in dikkat çekici noktası servisin Wi-Fi veya Bluetooth bağlantı özellikli cihazların kendi çapları içinde hizmet veren bir verici olmasına müsade etmesi. Böylelikle Datzing aktif bir data servisi planı olmayan eski Bluetooth telefonlara da yeni bir kullanım alanı sağlamış oluyor. Datzing ekibi bu tarzdaki telefon sayısının oldukça yüksek olduğunu öngörüyor. Servisin arkasında yer alan teknoloji için halen patent beklenirken, Datzing kendisi tarafından kayıt altına alınan Wi-Fi ve Bluetooth cihazlar aracılığıyla kamuya açık verileri topladığını belirtiyor ve kişisel verilerin servis tarafından toplanmadığının ve yayınlanmadığının altını çiziyor.

Datzing hesabı oluşturan ve uygulamayı akıllı telefonlarına yükleyen kullanıcılara hangi kategorilerde bilgi almak istedikleri soruluyor. Zing adı verilen bu veriler bir web sitesi bağlantısı, bir sosyal medya profili veya bir indirim kuponu olabiliyor. Uygulama tarafından kullanıcı vericinin çekim alanına girdiğinde pasif olarak toplanan bu zing’leri almak için uygulamayı açmaya ise gerek duyulmuyor. Kullanıcılar daha sonra kendilerine gönderilen bilgileri değerlendirme imkanına da sahip. Uygulamada yer alan canlı moduysa kullanıcının çevresinde yer alan tüm yayın vericilerini kategorileri, sıralamaları ve yakınlıklarından bağımsız olarak gösteriyor. Datzing bütün bu işlemleri Wi-Fi ve Bluetooth sinyalleri aracılığıyla gerçekleştiriyor.

Datzing bir reklam ve satış aracı olarak özel kulüpler ve kurumsal kullanıcıların dikkatini çekmeyi amaçlıyor. Uygulamayı ve ilk vericiyi ücretsiz olarak sunan servisin daha sonra bir hesaba eklenecek diğer vericiler için bir ücret alacağı belirtilirken, bu ücretin ne kadar olacağı konusunda herhangi bir bilgi verilmedi. Datzing için ilk aşamada en önemli zorluğun ise kullanıcıları servise çekmek olacağı düşünülüyor. Web sitesi aracılığıyla test sürecine katılmak isteyenlerin kayıtlarını toplamaya başlayan Datzing’in öncelikli olarak Android için yayınlanmasının ardından aralarında iOS’in de bulunduğu diğer platformlardaki yerini alacağı ifade edildi.

İlgili >> Datzing

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER