Bilim

Coronavirus iPhone SE 2’nin çıkışını geciktirebilir

coronavirus

Coronavirus, korkutucu bir hızla yayılmaya devam ediyor. Virüsün ilk görüldüğü yer olan Çin’in aynı zamanda en önemli teknolojik cihaz üretiminin merkezi olması, beklenmedik başka sorunlara da yol açma potansiyeli taşıyor. Apple‘ın yakında tanıtması beklenen uygun fiyatlı yeni iPhone’unun üretim sürecinin de bu tehlikeli virüsten etkilenebileceği belirtiliyor.

Çin hâlihazırda virüsün yayılmasını engellemek için şehirler arası yolculuklarda çeşitli kısıtlamalar uyguluyor. Yetkililerin bazı çalışanlara evlerinde kalmaları yönünde tavsiyede bulunması nedeniyle Apple’ın üretim zincirinin de şimdiden durumdan etkilenmiş olabileceği söyleniyor.

Nikkei Asian Review’in haberinde, virüsün Apple’ın önemli üretim merkezlerinin bulunduğu Hubei eyaletine sıçradığına dikkat çekiliyor. Hubei eyaleti hâlihazırda Çinli yetkililer tarafından karantina altına alınmış durumda. Bu da, Apple ürünlerinin tedarik zincirinin işleyişinde sıkıntılar yaşanması ihtimalini kuvvetlendiriyor. Apple’ın tedarik zincirindeki şirketlerden birinin yöneticisi, Çin’e yapmayı planladığı seyahati ertelediğini ve bu tarz durumların üretim süreçlerini genel olarak etkileyebileceğini belirtti.

Moor Insights & Strategy’nin tecrübeli analisti Patrick Moorhead ise mevcut durumu şu sözlerle değerlendirdi: “Tedarik zincirinde sıkıntı yaşanmaması gibi bir senaryoyu düşünemiyorum. Hammadde, üretim, montaj, test ve sevkiyat süreçlerinden birinde bile sıkıntı olması, tüm planları etkileyebilir.”

Apple, üst sınıf olarak değerlendirilebilecek iPhone modellerini genellikle sonbaharda çıkarıyor. Dolayısıyla bu modellerin mevcut problemlerden etkilenmesi beklenmiyor. Ancak iPhone SE 2 veya iPhone 9 adlarıyla anılan uygun fiyatlı iPhone’un üretimine şubat ayında başlanacağı söyleniyor. Virüs salgınının bu telefonun üretim sürecini sekteye uğratma ihtimali biraz daha yüksek görünüyor.

Apple Coronavirus nedeniyle bir mağazasını geçici olarak kapattı

Apple, bileşen tedariği ve montaj operasyonları için genellikle birden fazla tedarikçi ve üreticiyle çalışıyor. Şirket, tedarikçi ve üretici seçiminde riski aşağıya çekmek için coğrafi olarak uzaklık bulunmasına da özen gösteriyor. Apple’ın bir numaralı üreticisi Foxconn, salgınla mücadele için kendi önlemlerini hayata geçirmiş durumda. Ancak Çin hükümetinin virüsün yayılmasını engellemek adına fabrikaları kapatması da ihtimaller arasında yer alıyor. Bunun da üretim sürecini etkileme ihtimali oldukça yüksek görünüyor. Dolayısıyla Coronavirus sebebiyle üretimin sekteye uğrama olasılığını yabana atmamak gerekiyor.

Apple, Coronavirus yüzünden Çin’deki bir mağazasını bir haftalığına kapatmıştı. Şirket, ülke genelindeki diğer mağazalarının da çalışma süresini sınırlamıştı.

İLGİLİ HABERLER